”Regimtrogna” – PM Nilsson om stora mediers coronabevakning

Trots att nya coronarestriktioner innebär kraftiga inskränkningar för både medborgare, företag och andra verksamheter diskuteras inte detta närmare i de större medierna. Dagens Industris PM Nilsson är kritisk: - Smittskyddet har helt tagit över och här blir de stora medierna snarare en direkt avspegling av vad regeringen säger.

 
Statsminister Magdalena Anderssons jultal, hämtat från regeringens hemsida.

Regeringen har infört nya rekommendationer och restriktioner för medborgare och företag. Bland annat ska krogar och restauranger ha sittande servering, max åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan varje sällskap. Regeringen har även avrått till att anordna cuper och turneringar barn och unga.

Läs även Lisa Bjurwalds granskning av det första året av coronajournalistik.

Trots att detta innebär kraftiga inskränkningar för både medborgare, företag och andra verksamheter diskuteras inte detta närmare i de större medierna. I både Studio Ett:s sändning på onsdagsmorgonen och i tisdagens Aktuellt låg fokus på hur smittspridningen ska stoppas, hur flera ska kunna vaccineras med en tredje dos samt att regeringen borde ha infört dessa restriktioner och rekommendationer tidigare med tanke på hur smittsam virusvarianten Omikron är.

PM Nilsson, bild från di.se

NMI har talat med PM Nilsson, chef för Dagens Industris ledarredaktion, om hur han ser på de stora mediernas covidbevakning och de nya restriktionerna.

Hur skulle du sammanfatta de stora medierna rapportering om de senaste restriktionerna?

– De har varit regimtrogna skulle jag säga.

Vad menar du med det?

– Att man inte ägnat tillräckligt stor tid åt att bevaka de frihetliga perspektiven och hur detta drabbar olika verksamheter. Det är smittskyddsperspektivet som dominerat bevakningen. Nu är vi inne i någon slags biopolitisk era där stater kan ta sig väldigt stora friheter men man ska komma ihåg att gränsen för vad staten kan göra gentemot enskilda och företag är väl reglerade i alla avseenden. Detta måste vi resonera mer om och jag tycker att de stora medierna missar det perspektivet. Här vill jag tillägga att den svenska statens strategi varit rätt försiktig och liberal. Vi har sett mycket värre exempel i andra länder där krigsliknande åtgärder införts.

Varför tar inte medierna upp dessa frågor tror du?

– Det beror på att regeringen inte lyfter de här frågorna eftersom det är smittskyddet som helt tagit över och här blir de stora medierna snarare en direkt avspegling av vad regeringen säger. Det är det jag menar med att de är regimtrogna. Man går inte utanför den boxen. Driver regeringen en smittskyddslinje så är det den som dominerar, särskilt som den politiska oppositionen är på samma linje. Det som skulle kunna få genomslag är om det dök upp en stark kraft med ett annat perspektiv.

PM Nilsson anser också att de stora medierna misslyckats med att bevaka frågor om viruset och hur stor belastningen av vården faktiskt varit och är.

– Jag tycker att medierna skulle ha varit bättre på att bevaka till exempel hur stor överdödligheten varit jämfört med de stora influensavågor vi hade förr om åren innan den breda vaccineringen infördes, i förhållande till de åtgärder som vidtagits. Fokus har legat på att stoppa smittspridning och att undvika att vården belastas. Absolut, självklart har vården det tufft, men hittills har den faktiskt klarat sig rätt bra. Det finns ingen IVA-avdelning som kollapsat mig veterligen och det fältsjukhus som sattes upp i Älvsjö utanför Stockholm behövde inte användas. Detta borde medierna ha tittat närmare på.

Han menar att risken nu är att en gräns överskridits och att regeringen i framtiden har ett batteri av rekommendationer och restriktioner till hands.

– Det verkar som att viruset följer den bana som är normalt för ett virus i den mån att det blir mer smittsamt men mindre farligt. Det är också en aspekt som jag tycker inte följts upp tillräckligt. Viruset kommer sannolikt fortsätta att mutera och vi kan inte hålla på att stänga ned varje vinter på grund av att smittspridningen ökar. Det sannolika är att det blir som ett förkylnings/influensavirus som sprider sig snabbt år för år. Det kommer att innebära att människor blir sjuka, vissa allvarligt, och att vården belastas, men ska vi fortsätta att stänga ned samhället varje gång? Det är orimligt. Den frågeställningen saknar jag också i de stora medierna.

Martin Berg

Mediegranskare

4 kommentarer


  1. Hope skriver:

    Tack så mycket PM Nilsson för att du vågar belysa detta. De skriver inte heller om hur människor som inte vaccinerats i vissa länder behandlas. I Australien är det så hemskt just nu, även i Nya Zeeland och i många länder här i Europa har de infört obligatorisk vaccinering. Så mycket mänskliga övergrepp och diskriminering sker och Sverige är tyst. Betyder det att det förr eller senare kommer att bli så här också? Tystnad är mycket talande ibland. Det är så stora protester runt om i världen mot vaccinpassen men inte ett knyst om det här. Endast vissa forskare och så kallade experter får komma fram, om de säger rätt sak, det är så många framstående forskare och experter som har undersökt vaccinet och visat på att det är farligt, det förstör bland annat ens medfödda immunförsvar men de blir tystade och avstängda från diverse kanaler. Det är ingen som ifrågasätter om det är farligt att ta dos efter dos. Till och med barnen ska pumpas fulla med flera doser. Ska det bli obligatorisk vaccinering i Sverige? Tvångsvaccinering? Passen kommer vara kvar i alla fall. https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/dokument/regeringsuppdrag/rapport-uppdrag-att-mojliggora-losningar-for-individen-till-kontroll-och-insyn-av-data-om-individen-.pdf Finns en del 2 också. Sverige kommer inte bli som det varit om det inte görs något nu. Vill vi ha tillbaka vårat fina Sverige så är det dags att agera nu. Det är dags att säga nej! I Florida och Texas lever de som vanligt, de valde att lära sig leva med smittan. Och om vi tittar på statistiken här i Sverige så kan vi också leva som vanligt. Skulle kunna skriva hur mycket som helst. Tack så mycket.

  2. Maria skriver:

    Tack så mycket PM Nilsson för att du vågar belysa detta. De skriver inte heller om hur människor som inte vaccinerats i vissa länder behandlas. I Australien är det så hemskt just nu, även i Nya Zeeland och i många länder här i Europa har de infört obligatorisk vaccinering. Så mycket mänskliga övergrepp och diskriminering sker och Sverige är tyst. Betyder det att det förr eller senare kommer att bli så här? Det är så stora protester runt om i världen med vaccinpassen men inte ett knyst om det här. Endast vissa forskare och så kallade experter får komma fram om de säger rätt sak, det är så många framstående forskare och experter som har undersökt vaccinet och visat att det är farligt, det förstör bland annat ens medfödda immunförsvar men de blir tystade och avstängda från diverse kanaler. Det är ingen som ifrågasätter om det är farligt att ta dos efter dos. Ska det bli obligatorisk vaccinering i Sverige? Tvångsvaccinering? Passen kommer vara kvar i alla fall.

  3. Niklas skriver:

    Nykter analys. Maria! Man kan säga att vaccinpassen kan bli som vaccintvång. I Sverige har vi en hyperfeminin kultur som aldrig nämns men vi är rankade 1 av 76 länder. Det innebär bland annat att tvång inte är något vi använder. Däremot kan man med sk mjuk makt införa passen och stänga ute medborgare från flera samhällsfunktioner och på så sätt tvinga dem ta vaccinet. Du kan säkert förstå vart det kommer leda på sikt då vissa faktiskt inte kommer göra detta. Du förstår säkert vilka känslor det väcker. Jag är osäker på hur många i de sk utsatta områdena som vill vaccinera sig men där kan nog en hel del känslor kring svenska staten och kanske därmed svenskar väckas.
    Den 22 januari är det demo i Sthlm. hundrtals anmäler sig varje dag. Medierna skriver ingenting om protesterna i tex Österrike där det nu ska bli vaccintvång. Det är mer eller mindre krig på gatorna. Vi får se vad so händer i Sverige den 22:a Vi är ett hyperfeminint tyst folk men faktum är att det här har ändrat lite på det.

  4. Roger skriver:

    Vilka exempel på citat: ” Det som skulle kunna få genomslag är om det dök upp en stark kraft med ett annat perspektiv” kan man tänka sig?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *