Sveriges Radio missar jättenyhet från Polen

Att Polen nyligen tecknat avtal för det första av två kärnkraftverk är en av de stora energi- och klimatnyheterna i EU den senaste tiden. Men när Sveriges Radios klimatreporter Marie-Louise Kristola nyligen rapporterade om Polens omställning från sitt stora kolberoende nämns kärnkraften bara i förbigående - som en förhoppning. 

 
Polska Bełchatów är Europas största kolkraftverk. Bild: Wikipedia.

Att Polen tänker satsa på kärnkraft har varit känt sedan länge. Och i slutet av september skrev premiärminister Mateusz Morawiecki under kontraktet för det första kärnkraftverket vid Lubiatowo-Kopalino-sajten i Pommern. Anläggningen beräknas vara i drift 2033 och totalt planeras sex reaktorer nordväst om Gdansk. 

Det är ett av de första kärnkraftverken på länge som påbörjas i EU och Polen blir ett helt nytt kärnkraftsland. Till saken hör att det är företaget Westinghouse som fått kontraktet. Det har sin europeiska produktionsanläggning för kärnbränsle i Västerås vilket ytterligare borde stärka nyhetsvärdet för svenska medier. 

Men avtalet nämns inte när Sveriges Radios energi- och klimatreporter Marie-Louise Kristola inför det polska valet gör ett reportage om landets omställning från sitt stora kolberoende. Däremot sägs att det nuvarande regeringspartiet Lag och rättvisa “hoppas hinna bygga tre kärnkraftverk” till 2049. Reportagets fokus ligger på att kolet skall ersättas med förnybar elproduktion som vind- och solkraft. 

Enligt sökningar förefaller det polska avtalet från den 27:e september inte ha uppmärksammats alls av Sveriges Radio. 

Detta ligger i linje med NMI:s tidigare granskning av Marie-Louise Kristolas rapportering som visar att fokus ligger på förnybar elproduktion och i de fall kärnkraft nämns är perspektivet ofta kritiskt. 

När Marie-Louise Kristola rapporterade från en energisektorn i Nederländerna i början av året låg fokus på investeringar i vindkraft, och även här missades den stora kärnkraftsnyheten. Nederländernas regering hade just meddelat planerna på att bygga två nya kärnkraftverk , men det valde Kristola att helt avstå från att nämna. Resultatet var att Sveriges Radios bild av den nederländska energiomställningen blev missvisande, skrev NMI.

Marie-Louise Kristola menade då att det fanns en enkel förklaring till varför satsningen på kärnkraft inte nämndes: den var inte beslutad när hon besökte Nederländerna och gjorde reportage i början av december. ”Det var inget som nämndes i några av de intervjuer jag gjorde, och det fanns inte heller sådan information i regeringens kommunikation under tiden jag arbetade med inslaget. Beslutet fattades alltså senare.”, skriver hon till NMI. Hennes inslag sändes i mitten av januari.

 

 

 

 

 

 

  

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *