SVT om het debatt om ätstörningsvården: ”oppositionens röst inte nödvändig för balansen”

När SVT Stockholm i många inslag skildrat förändringarna i Region Stockholms ätstörningsvård har företrädare för den politiska majoriteten fått komma till tals. Oppositionen har inte hörts trots att den kritiserat förändringarna och begärt extramöte i Hälso- och sjukvårdsnämnden mitt i sommaren.  SVT:s redaktionschef menar att rapporteringen ändå varit balanserad. SVT försvarar formuleringen att ett företag "hotat" med nedläggning.

 
I en av SVT:s intervjuer med det ansvariga regionrådet Sandra Ivanovic Rubin (Mp) påstås att Mandokliniken hotar om nedläggning.

Region Stockholms beslut att ta över ätstörningsvården i egen regi har fått mycket medial uppmärksamhet det senaste året. I centrum står Mandoklinikerna, ett privat vårdalternativ som behandlat patienter från hela landet i drygt 25 år, och vars avtal regionen valt att inte förlänga bortom november 2024.

Dessutom har regionen krävt tillbaka 47 miljoner kronor retroaktivt från Mandolean AB, företaget som äger klinikerna, för vad den anser är felaktiga utbetalningar. I mitten av juni drog regionen även in 70 procent av ersättningen som ska gå till klinikernas löner och lokalhyra, vilket fått till följd att Mandolean riskerar att tvingas lägga ned verksamheten i förtid. Över 1 700 patienter är nu oroliga för vad som ska hända.

NMI har tittat närmare på hur DN, SR och SVT har rapporterat om turerna kring Mandoklinikerna och regionens beslut att ta över ätstörningsvården i Stockholm. Framför allt SVT:s rapportering utmärker sig genom frånvaro av flera i sammanhanget viktiga perspektiv.

Att uppsägningen sker i samband med att den politiska ledningen i Region Stockholm vill ta över inte bara ätstörningsvården, utan är på väg att ompröva en stor del av den privatdrivna vården i Stockholm och är i färd med att i stället driva en del av den i egen regi, är inte ett perspektiv som SVT verkar anse värt att följa upp.

Men Lisa Åberg som är tf redaktionschef SVT Nyheter Stockholm tycker att rapporteringen om ätstörningsvården varit bra:

– Utifrån de resurser vi har så tycker jag att vi bevakat frågan om ätstörningsvården väl, säger Lisa Åberg till NMI.

Hon flaggar för att just den övergripande politiska inriktningen kan komma att stå i fokus för kommande inslag.

I två redan publicerade intervjuer med regionrådet Sandra Ivanovic Rubin (MP) har den högst ansvariga politikern givits stort utrymme att beskriva hur det ska gå till när regionen tar över ätstörningsvården i egen regi. Den större frågan om att detta är en del i regionens planer som omfattar all vård i Stockholm berörs däremot inte.

Lisa Åberg är ansvarig utgivare för en del av de publiceringar som NMI har granskat. Foto: SVT.

Än mer anmärkningsvärt är att SVT inte nämner eller ställer frågor om den stora politiska striden om ätstörningsvårdens framtid i synnerhet och regionstyrets omställningsplan i allmänhet. Det är ett centralt perspektiv om man som tittare ska få en någorlunda nyanserad bild av varför förändringarna sker. I stället ställs påfallande ofarliga på gränsen till hovsamma frågor till regionrådet.

Frånvaron av kommentarer från oppositionen i Region Stockholm löper för övrigt som en röd tråd genom hela SVT:s rapportering. Den tredje juli i år krävde Moderaterna ett extrainkallat möte med anledning av nedläggningshotet mot Mandoklinikerna. Dessförinnan riktade Liberalerna hård kritik mot regionstyret i SvD Debatt (2024/06/24). Den 17 juli hölls själva mötet med samtliga partier i regionen. Ingenting av detta har dock rapporterats av SVT. Med tanke på hur många inslag som gjorts om Mandoklinikerna är det, minst sagt, underligt.

I Sveriges Televisions sändningstillstånd finns regelverket om opartiskhet. SVT tolkar sitt uppdrag: ”Nyheter och ämnen får inte behandlas ensidigt, det vill säga att enbart låta den ena sidan få argumentera och ge syn på saken i exempelvis en politisk fråga.”

Kan du inte se att det blir ensidigt utan att höra oppositionen när den har varit ganska kritisk?
– Regionrådet intervjuade vi i syfte att ansvarsutkräva och ta med oss våra frågor från vår rapportering, säger Lisa Åberg.

– Vi har ställt kritiska frågor till den ansvariga politikern, menar hon.

Lisa Åberg tycker att oppositionens kritik inte varit nödvändig att redovisa. Hon menar att de relevanta parterna har fått komma till tals.

Så den borgerliga oppositionen var inte relevant?
– I de nyhetsinslag vi gjort så har de inte för balansens skull varit nödvändiga, säger Lisa Åberg.

SVT gör inte någon granskning av vad som faktiskt står i avtalet som Region Stockholm tecknat med Mandolean AB. Samarbetet har pågått i 25 år utan några mediala rubriker, tills det nuvarande styret menar att stora brister upptäckts och därför vill säga upp avtalet. Mandolean AB tillbakavisar regionens anklagelser och ärendet är i domstol.

Vilka de påstådda bristerna är i förhållande till avtalets innehåll, och om det finns fog för regionens agerande, undersöks inte närmare i någon av SVT:s inslag eller artiklar. Mandoleans påstådda brister och regionens uppsägning av avtalet tas i stället som intäkt för att SVT:s egna hårdvinklade granskning av Mandolean stämmer.

Men Lisa Åberg menar tvärtom att SVT-inslagen haft patienterna i fokus, snarare än avtalet:

– Vårt fokus i granskningen och i nyhetsrapporteringen har varit patienters vittnesmål och sedan konsekvenserna av att avtalet inte förlängts, säger Åberg.

Att Region Stockholm minskat ersättningen till Mandoklinikerna med 70 procent, och att det i sin tur riskerar att tvinga fram en förtida nedläggning, är inget som SVT uppehåller sig vid i SVT:s inslag. Ett i sammanhanget centralt sakförhållande, vilket när det utelämnas, får Mandoklinikernas agerande att framstå som extra ansvarslöst. Inte minst då SVT i rubriken för denna artikel beskriver det som att det är Mandoklininker ”hotar” med nedläggning: ”Efter Mandoklinikens hot om nedläggning: ’Vi kommer göra om ätstörningsvården från grunden'”.

Det framstår alltså som att Mandokliniken riktar ett hot. Men är det rätt att beskriva det som ett ”hot” med tanke på att det är regionen som dragit in anslaget till vården? ”Det kan läsas på olika sätt”, skriver SVT:s Karin Thornberg, som var ansvarig utgivare när hot-publiceringen skedde, till NMI.

”Visst kan ”hot” kännas som ett starkt ord (särskilt om man utläser det som något någon hotar med) , men googla ”hot om nedläggning” så hittar du ganska många rubriker där det snarast handlar om att en verksamhet är nedläggningshotad.”, skriver Thornberg.

Thornberg påpekar att hon inte var inbladad i diskussionen om formuleringen när den publicerades.

Enligt data redovisad av Mandoklinikerna i Riskät (nationellt kvalitetsregister för ätstörningsvård) blir 75 procent av deras patienter friska och av denna andel är 90 procent av patienterna fortfarande friska efter fem år. I ett av SVT:s inslag nämns detta, vilket ifrågasätts av KI-forskaren Ata Ghaderi. Kritiken bygger enligt Ghaderi på att Mandoklinikernas metoder saknar evidens då studierna som ska backa upp detta kommer från ”okontrollerade rapporter och registerstudier”. Ghaderi är knuten till SCÄ, Stockholms centrum för ätstörningar, den institution som kommer att ta över Mandolinklinikernas patienter. Detta redovisas inte i SVT:s inslag. SCÄ har enligt uppgift till NMI inte redovisat motsvarande kvalitetsdata på flera år.

Ett spår som vore redaktionellt intressant att följa upp är om metoden verkligen saknar evidens. Företrädare för Mando skriver i Läkartidningen (2024/01/19) att de i över 25 år förespråkat randomiserade studier, och andra förslag, för att jämföra deras metod med övriga ätstörningsbehandlingar. Det här är inget som SVT belyser närmare.

Mats Olin och Erik Thyselius

 

 

Mats Olin



1 kommentar


  1. Anna skriver:

    Att inte presentera siffror och kvalitetsdata för regionens egen ätstörningsvård på så många år säger någonting. Är de för låga siffror att gå ut med tro…
    Tror att de senaste var 2018/19 och då var siffran om jag minns rätt ca 1/3 av Mandometerklinikens 75% friskskrivna där 90% förblir efter 5 år regelbunden uppföljning av patienten. Jag anser att det är jätteviktigt att faktiskt granska den klinik, det alternativ som faktiskt kommer bli det enda alternativet för ätstörningspatienter efter att regionen raserat 30 år av genomtänkt uppbyggd fullt fungerande vård med fantastisk resultat. Är det så fantastiskt och bra och genomtänkt det som regionen ska erbjuda som enda val. Där dödade de patienternas valmöjlighet och där dödar de patienter som kommer avlida eller ge upp i de långa orimliga köerna som kommer uppstå oavsett om regionen lovar något annat… det går liksom inte ihop. Fler och fler insjuknar i ätstörningar och de raserar fungerande vård för att experimentera… MAN EXPERIMENTERAR INTE MED MÄNNISKORS LIV!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *