Kalibers inslag – Elchocken och ministerns omöjliga löften– visar bland annat hur Khashayar Farmanbar skyller de höga elpriserna i södra Sverige på Putins krig i Ukraina, samt hur han i en intervju med Sveriges Radio P4 uppger felaktiga uppgifter om hur snabbt Sverige kan få ny elproduktion och ny nätinfrastruktur på plats. Farmanbar hänvisar också till en rapport som hans pressekreterare i ett mejl till Kaliber konstaterar inte existerar.
Det är anmärkningsvärda avslöjanden som kunde ha motiverat Sveriges Radio att ta frågan vidare i andra nyhetsprogram, exempelvis P1 Morgon, Ekot eller Studio Ett. Men det skedde inte den här gången, vilket tillhör ovanligheterna. Vid en genomgång av Kalibers senaste 25 program kan NMI endast hitta fem inslag där Sveriges Radios inte lyft upp Kalibers avslöjanden i någon av kanalens andra nyhetsprogram. Fyra av de fem är dessutom uppföljningar av tidigare nyhetshändelser, vilket gör att de har lägre nyhetsvärde.
Kvar finns ett enda nyhetsinslag med stort nyhetsvärde som inte följts upp, och det är Elchocken och ministerns omöjliga löften.
NMI frågade Ekotchefen Klas Wolf-Watz varför Ekot inte följde upp Kalibers avslöjande i nyhetssändningarna, och han menar att Ekot inte publicerar nyhetsinslag kopplade till Kaliber per automatik. ”Våra redaktörer gör bedömningar och prioriteringar och den här typen av beslut fattas hela tiden varje nyhetsdag.”, skriver han i ett mail.
De fem Kaliber-inslagen som inte följts upp:
- 16 maj – Elchocken och ministerns omöjliga löften
- 9 maj – Batteriskandalen, övergrepp via nätet och barnvräkningar -Vad hände sedan?
- 2 maj – ”Jag blev kallad kossa” – om ätstörningar, våld och barnidrott som liknar trafficking. Kaliber om Sportbladets granskning av hockeygymnasier, och SVT Sports granskning av rytmisk gymnastik”
- 20 dec – Vad hände sedan? Vi följer upp tidigare granskningar
- 22 nov – Livet efter explosionen i Göteborg
Här finns det två stycken uppföljande ”Vad hände sedan” inslag, ett där Kaliber kommenterar Sportbladet och SVT Sports granskningar samt ett featureinslag om livet efter explosionen i Göteborg.
I samtliga övriga 20 Kaliberinslag som NMI granskat har någon av Sveriges Radios nyhetsprogram, framförallt Ekot och P1 morgon, lyft upp Kalibers avslöjande i en nyhetssändning. I flera fall har även SR: s lokalredaktioner uppmärksammat Kalibers nyhet. Så gott som alla uppföljningar gjordes samma dag som Kaliber sändes.
***
Här är alla Kaliberinslag som NMI tittat närmare på och uppföljningar av de övriga nyhetsredaktionerna:
16 maj – Elchocken och ministerns omöjliga löften
9 maj – Batteriskandalen, övergrepp via nätet och barnvräkningar – Vad hände sedan?
2 maj – ”Jag blev kallad kossa” – om ätstörningar, våld och barnidrott som liknar trafficking. Kaliber om Sportbladets granskning av hockeygymnasier, och SVT Sports granskning av rytmisk gymnastik.
25 april – Bluffindustrin – med lögnen som arbetsverktyg
18 april – Bluffindustrin – Eva kan inte betala tillbaka
11 april – När mamman behöver psykiatrisk vård
4 april – Sotenäs och det stora laxlöftet
28 mars – Förföljd – de oanvända fotbojorna
14 mars – De dumpade bärplockarna (repris)
Flera uppföljningar i P4 Norrbotten
7 mars – Krisen på BUP
28 feb – Övergrepp bland porrklippen
14 feb – De dumpade bärplockarna – jakten på bärbossen
20 dec – Vad hände sedan? Vi följer upp tidigare granskningar
13 dec – Barnvräkningar – den misslyckade nollvisionen
29 nov – Skyddslös och utnyttjad – sexualbrott mot särskilt sårbara
22 nov – Livet efter explosionen i Göteborg
15 nov – Kampen för ett barn – När tiden rinner ut
8 nov – Sexbrottslingens läkarmottagning – om dömda som fortsätter ta emot patienter
1 november – Drunkningen och HVB-hemmet
25 oktober – Ungdomarna och morden – när insatserna inte hjälper
18 oktober – Farlig post – skyddade adresser avslöjas med gps-sändare
11 oktober – Förföljd – drabbad och rådlös
4 oktober – Ungdomsrånen och det delade samhället
27 september – Förföljd – lagen hjälper inte mig
20 september – Larmen innan Elin tog sitt liv
- Att Khashayar Farmanbar uttalanden om de höga elpriserna inte bara beror på ”Putins Ryssland” utan också på att planerbar energiproduktion lagts ned i södra Sverige.
- Att nedläggningen av Ringhals 1 och 2 var en konsekvens av politiska beslut. Khashayar Farmanbar har hela tiden hävdat att Vattenfall fattade det beslutet på kommersiella grunder.
- Att Khashayar Farmanbars uttalande om att det skulle finnas ”andra rapporter” och ”olika beräkningar” om konsekvenserna av nedstängningarna av Ringhals 1 och 2 inte stämmer.
- Att det bara skulle ta två år att bygga ny överföringskapacitet mellan norra och Sverige, vilket skulle påverka elpriset. En uppgift som Svenska kraftnät dementerar.
- Att det handlar om ”ett antal år, ett eller två år” tills den första havsbaserade vindkraften kommer på plats. Något som både branschorganisationen Svensk vindenergi och Svenska kraftnät menar är helt orimligt.
Inga kommentarer