Vid det ena tillfället uppmärksammade NMI att Dagens Nyheter och ett antal andra tidningar fortsatte att publicera den felaktiga nyheten om en busschaufför som sades ha visat porrfilm för barnen i en skolbuss, trots att det stod klart att det inte stämde. Fem tidningar fälldes i Pressens opinionsnämnd, men Dagens Nyheter kom aldrig att anmälas och noterade därför inte problemet. När NMI kontaktade Caspar Opitz agerade han snabbt och avpublicerade TT-texten.
NMI: ”Texten finns fortfarande publicerad på dn.se och skapar publicitetsskada för den felaktigt utpekade personen. Mot den här bakgrunden, tänker DN agera på något sätt?”
Caspar Opitz: ”Artikeln verkar ligga kvar som en arkivlänk hos oss, vi ska givetvis ta bort den.”
Vid ett annat tillfälle, när Dagens Nyheter fällts i Mediernas Etiknämnd, ville Caspar Opitz inte kommentera alls, trots att han både skrivit den fällda artikeln och dessutom företrätt Dagens Nyheter i utredningen av fallet. Caspar Opitz skrev i Dagens Nyheter om ett angrepp mot chefredaktören Peter Wolodarski. Eftersom det i artikeln gjordes en ogrundad koppling till en person som vid tillfället hade stämt Dagens Nyheter för förtal, så menade Mediernas Etiknämnd att personen utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada.
Dessutom var det anmärkningsvärt att Dagens Nyheter, genom Caspar Opitz, inte gav någon närmare motivering till etiknämnden för varför de ansåg att publiceringen av namnet var etiskt acceptabel.
”Caspar Opitz argumentation är minimal, på gränsen till respektlös med tanke på allvaret i de publicerade uppgifterna och konsekvenserna för den utpekade.”, konstaterade NMI.
När NMI hörde av sig till Caspar Opitz i början av mars 2020 angående fällningen ville han inte svara på frågor: ”Ber att få avstå. Fullt upp med krisen i landet; att leda nyhetsarbetet och att organisera för att säkra tidningens utgivning.” skrev Opitz.
Inga kommentarer