Missvisande i Ekot om aktieutdelningar

Sveriges Radio korrigerade sin egen rapportering om Sandviks utdelning och menade att den var "ofullständig". Även den rättade versionen var missvisande.

 
Studio Sveriges Radio

Först ut av de stora företagen att presentera sitt bokslut för 2020 var Sandvik (21 januari), och med det kom styrelsens förslag till utdelning. Sveriges Radio rapporterade i Lunchekot att ”utdelningen är delvis finansierad av skattebetalarna”. Sveriges Radio menade att permitteringsstödet som införts på grund av pandemin och som Sandvik använt, nu delats ut till Sandviks aktieägare.

Det här är fel. Inget av det permitteringsstöd som Sandvik erhållit under 2020 går till utdelning. Varje krona i permitteringsstöd har gått rakt igenom bolaget och betalats ut i löner. Det hade aldrig kunnat bli vinst som delas ut.

Nyheten rättades i Dagens Eko senare samma dag och då sades att Lunchekots telegram varit ”ofullständigt”. Vad som saknades nämndes inte, istället lästes en ny version upp men även då kopplades permitteringsstödet och utdelningen ihop. Och i Ekonomiekot samma kväll sades att Sandvik planerar utdelning ”delvis med hjälp av de 300 miljoner som staten bidragit med för korttidspermitteringar.” Ekonomiekot rapporterade på samma sätt som Dagens Eko en timme tidigare kallat ”ofullständigt.”

Igår (25 januari) kom så en rättelse även i Ekonomiekot: ”Vi sa (då) felaktigt att utdelningen delvis finansierades av korttidspermitteringar som företaget fått statliga bidrag för.”

Även Sveriges Television rapporterade och ekonomireportern Kristina Lagerström problematiserade utdelningarna.

Men om ett företag själv fått betala lönen till dessa anställda hade väl resultatet minskat? Givet att de hade fått behålla jobbet, ja, men mer sannolikt hade de sagts upp. Andra kvartalet 2020, som en stor del av stödet avser, innebar den värsta ekonomiska nedgången under ett kvartal i modern tid. Arbetslösheten i Sverige ökade kraftigt under samma kvartal.

Rapporteringen i SR och SVT ligger i linje med att konsekvent beskriva vinster och utdelningar som något problematiskt inom företagsamheten, det har NMI tidigare visat. I själva verket skulle det inte finnas några företag alls, som anställer och betalar skatt, om det inte var just för möjligheten att gå med vinst och göra utdelning.

De stora företagens bokslut för 2020 presenteras de närmaste veckorna och det blir onekligen intressant att följa hur nyhetsmedierna kommer att formulera sig när det gäller de bolag som planerar utdelning.

Anders Naeselius. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

NMI har bett Ekots nyhetschef Anders Naeselius förklara varför rapporteringen om Sandvik såg ut som den gjorde:

”Telegrammet i Dagens Eko tycker jag var korrekt i och med kompletteringen, jag har inget ytterligare att lägga till kring detta. Uppgiften i avannonseringen i Ekonomiekot var däremot felaktig vilket vi i dag påpekat i sändning genom en rättelse.”, skriver han i ett mail. NMI har bett honom att utveckla det här, men har ännu inte fått möjlighet att tala med honom.

Här är frågorna som NMI vill ha svar på:

– det sägs i Dagens Ekos rättelse att nyheten i Lunchekot var ”ofullständig”. Vad menas med det, vad var det som saknades? Var den inte i själva verket sakligt felaktig?

– även i den senare sändningen i Dagens Eko så kopplas permitteringsstödet och utdelningen ihop. Permitteringsstödet går ju oavkortat till att betala löner, och kan inte hamna i företagets resultat. Varför görs då kopplingen till utdelningen?

 

****

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *