I ljuset av debatten om klimatet så har frågan om skogen blivit högaktuell. Gör den mest nytta som brukad eller skyddad? Det är en fråga som diskuteras ihärdigt bland forskare och intresseorganisationer. En omistlig del i debatten är ett sakligt informationsunderlag från nyhetsrapporteringen.
I höstas sände SVT dokumentärfilmen ”När skogen tystnar”, som levererade stenhård kritik mot det svenska skogsbruket. Det ledde till kraftfulla reaktioner mot SVT från skogsbrukare som menade att filmen var osaklig och partisk. Det mediegranskande radioprogrammet Medierna i Sveriges Radio uppmärksammade dokumentären med ett långt, kritiskt inslag som presenterades med orden:
”Just nu pågår en utredning om den svenska skogspolitiken. Resultatet ska läggas fram i november. Och utredningen ska då bland annat ta ställning till omstridda frågor som äganderättens styrka och hur olika former av bevarande av skogen utformas. Mitt i det här politiskt heta läget valde SVT att sända en inköpt dokumentär med namnet ”När skogen tystnar”. I filmen berörs i alla fall indirekt flera av de frågor som nu ska avgöras politiskt. Men filmen ger bara den ena sidans argument. Dokumentären har dessutom gjorts i samarbete med WWF, en av miljörörelsens starkaste lobbygrupper.”
SVT försvarade beslutet att sända dokumentären och Johan Erhag sa sa till tidningen Expressen:
”En dokumentär har utrymme att vara personligt utformad utan att det strider mot våra publicistiska bestämmelser. Vår bedömning i det här fallet är ändå att filmen uppfyller kravet om saklighet och opartiskhet.”
Men hur är det egentligen med SVT:s skogsbevakning i stort, är den opartisk? NMI har undersökt frågan. NMI har granskat SVT:s och Smålandspostens (SMP) rapportering om skogsbruk i förhållande till klimat och miljö och funnit stora skillnader.
Granskningen visar att det övergripande narrativet i SVT:s gestaltning är att skogsbruk är negativt för miljön, medan SMP:s perspektiv oftast är att skogsbruk är en självklarhet och att frågan handlar om hur snarare än om skogen ska brukas.
Ingen av de 77 undesökta publiceringarna i SVT lyfter fram bilden som de svenska skog- och naturansvariga myndigheterna har gemensamt, och i stor utsträckning även svensk forskning: skogens klimatnytta maximeras när den brukas. Tre av SVT:s publiceringar har som huvudtema att skogsindustrin överdriver sin klimatnytta.
Det är svårt att få veta hur SVT ser på slutsatserna i rapporten. NMI har varit i kontakt med SVT:s miljöreporter Calle Elfström, som gjort ett par av SVT-inslagen i undersökningen, men han hänvisar ”uppåt” till Charlotta Friborg som är chef för SVT:S riksnyheter. Hon skriver i en kommentar till NMI att ”SVT bevakar skogsbruket brett. Såväl klimatnytta som bevarande av nyckelbiotoper finns med och styrande är nyhetsvärdering och allmänintresse.” Hon vill inte övrigt kommentera frågan.
Läs NMI-rapporten ”Skogsbruk: miljöfara eller klimaträddning?”: Mediegranskning skogsbruk 210317
Läs intervjun med Smålandsposten
Inga kommentarer