Dagens Nyheter publicerade nyligen en artikel om Realgymnasiet i Trollhättan. Tidningen menade att skolan anordnade en utbildning i hästhållning utan att hålla med egna hästar samtidigt som man fick en hög ersättning.
DN ger felaktigt bilden av att Realgymnasiet fuskar och får betalt för något man inte levererar, konstaterade NMI i en granskning.
Cecilia Gustafsson, moderat lokalpolitiker i Trollhättan, reagerade på Dagens Nyheters och TTelas artiklar om Realgymnasiet och bestämde sig för att besöka skolan för att bilda sin egen uppfattning.
– I rapporteringen framstod det som att Realgymnasiet bedrev undervisning utan att eleverna kom i kontakt med hästar. Man målade upp en bild av en andra klassens skola med grå och tråkig miljö som försöker lura kommunen på pengar. När jag besökte skolan, träffade rektorn och en verksamhetschef för en ridanläggning mötte jag personer med ett stort engagemang. Man var bestörta över de publicerade artiklarna. Framförallt över att det framstod som att skolan inte levererar en kvalitativ utbildning. I själva verket kan skolan visa upp goda resultat där över 90 procent klarar gymnasieexamen och en stor andel går vidare till jobb inom sina utbildningsområden.
NMI följer rapporteringen kring friskolor och kan konstatera att vinkeln ofta är negativ. Varför är det så tror du?
– Det är tråkigt att debatten och medierapporteringen nästan uteslutande handlar om huvudmannaskap och inte kvalitet. Jag arbetar som verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen och vet hur viktigt det är med kvalitet på utbildningen så att ungdomar kan få ett arbete när de går ut. Det är där fokus på rapporteringen ska ligga tycker jag. Inte på huvudmannaskap.
– Det finns naturligtvis avarter i friskolesystemet som ska granskas men sådana här reportage där man inte ens är på plats och bildar sig en egen uppfattning av hur det faktiskt ser ut. Det blir helt fel och kan få ödesdigra konsekvenser för de här skolorna, fortsätter hon.
Varför tror du att det är stort fokus på huvudmannaskapet?
– Det finns skolföretag som plockar ut stora pengar och de ska granskas. Det har jag inga problem men de flesta gör inte det. Min erfarenhet är att majoriteten av friskolor bedriver verksamhet för att man tror på ett annat sätt att bedriva undervisning. Naturligtvis måste de gå med vinst. Det säger sig självt. Men fokuseringen på huvudmannaskap och vinster leder till att medierna ofta dra alla friskolor över en och samma kam.
Hon reagerade också på att DN:s artikel gjorde en stor sak av att Realgymnasiet kunde få en högre ersättning per elev utan att själva hålla sig med hästar och eget stall.
– Självklart kan man ha synpunkter på ersättningssystemet. Men nu har vi det här systemet. De gör inget fel. De använder sig av den taxan som finns. Trollhättans kommun startade ju själva en utbildning med hästinriktning för att få ned kostnaden. De hyrde också in sig på olika ridanläggningar och verksamheter just eftersom det är så svårt att få lönsamhet om skolan själv ska hålla sig med djur. Den kommunala skolan har inte heller lyckats få in några elever medan Realgymnasiet har fortsatt växa.
Inga kommentarer