Anna Stellinger, chef för EU och internationella frågor på Svenskt Näringsliv, anser att de svenska medierna överlag missade att bevaka de stora EU- frågorna inför och efter valet i juni. Det är olyckligt eftersom EU just nu hanterar väldigt stora frågor som kommer att få stor påverkan på Sverige, konstaterar hon.
”EU är den viktigaste marknaden för Sverige för både vår export och import. Det är också numera den viktigaste lagstiftaren med stor påverkan på hur Sveriges lagar och regler utformas”, säger Anna Stellinger till NMI.
Hon menar att det finns flera exempel på stora frågor som medierna missat. I stället fastnade man ofta i personrelaterade frågor om partiernas kandidater till EU-parlamentet och hur mandaten fördelade sig.
”Den gröna omställningen börjar ifrågasättas i från vissa håll och EU: s stora gröna lagstiftningspaket ”Fit for 55″ ska implementeras de kommande åren. Hur ska EU klara av att bygga upp sin konkurrenskraft? Är det genom mer statsstöd till företag som är den utveckling vi riskerar se nu? Hur ska vi klara av att upprätthålla stödet till Ukraina om Donald Trumpvinner valet?. Det är exempel på några viktiga frågor som jag tycker att det inte rapporterats tillräckligt om”, menar Stellinger.
Ett annat exempel är EU:s nya strategiska agenda för åren 2024-2029 som drar upp riktlinjerna för EU: s prioriteringar de kommande fem åren och ska guida kommissionen i dess arbete.
”Det har inte rapporterats om den över huvud taget i svenska medier”.
En orsak till att medierna missar att rapportera om de stora EU-frågorna kan vara att de är så komplexa, tror Anna Stellinger:
”Det krävs mycket breda kunskaper eftersom det är komplext och det är oftast inget man kan skriva enkelt och snabbt om. Som journalist måste man här förstå hur olika förslag hänger ihop och lägga pusslet. Det är inte lätt och då kan det vara enklare att lyfta ut enskilda sakfrågor eller personer att rapportera om”.
Och jag som trodde att det viktigaste här i världen var SD:s anonyma TikTok-konton. Hej vad man bedrar sig.
Allvarligt talat, är det inte beklämmande att den svenska ankdammen ser ut på det här viset?