Utebliven rapportering om nollade vindkraftsinvesteringar

Inga nya investeringsbeslut om vindkraft fattades under andra kvartalet enligt rapportering från branschorganisationen Svensk Vindenergi. Nyheten är orapporterad i breda nyhetsmedier trots det stora behovet av investeringar och det normalt omfattande mediala utrymmet för vindkraft.

 
Foto: NCC

Den 4 juli publicerade branschorganisationen Svensk Vindenergi ny statistik för investeringsbeslut i svensk vindkraft. Där framgår att inga nya investeringsbeslut alls fattats under årets andra kvartal, vilket Erik Almqvist på Svensk Vindenergi tolkar som en konsekvens av politisk osäkerhet:

”Det här är förstå gången sedan energikrisen 2022 som inga nya investeringsbeslut fattats under ett kvartal. Det har visserligen hänt tidigare att vi haft nollkvartal men då hade vi en historiskt hög utbyggnadstakt och byggkostnaderna var lägre. Vi får signaler att bolagen är försiktigare och att det framför allt är den politiska osäkerheten i Sverige som har ökat.”

NMI noterar att breda nyhetsmedier över huvud taget inte rapporterat om nyheten, trots att man belyst vindkraften i över 50 artiklar och inslag med varierande vinklar sedan rapporten släppts. Exempelvis har SvD rapporterat om Storbritanniens kung Charles III egna satsning på vindkraftverk. Sveriges Radio och SVT har publicerat flera inslag om aspekter av tillståndsprocesser för enskilda planerade vindkraftsparker.

Att rapporteringen uteblivit förvånar. Nyhetsvärdet är betydande mot bakgrund av åratal av rapportering kring väntade investeringar i havsbaserad vindkraft. Sveriges ökade elkraftsbehov bedöms uppgå till 3-5 TWh årligen fram till 2035 enligt SKGS, något framförallt vindkraften förväntas bidra till.

På Svensk Vindenergi tror man att semestertiderna kan vara en förklaring till det skrala mediala intresset.

Mediernas ointresse för det faktiska investeringsläget på marknaden är dock inget nytt. I april konstaterade NMI att investeringsbeslut av Statkraft, Holmen, SCA och Vattenfall under det första kvartalet inte rapporterades av de breda nyhetsmedierna.

Nicholas Fawkner

NMI

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *