Nya investeringar i vindkraft får liten uppmärksamhet

Att vissa vindkraftsprojekt haft ekonomiska problem, exempelvis Markbygden utanför Piteå, har uppmärksammats av flera medier. Men att investerare väljer att fortsätta satsa på vindkraft verkar inte intressera de breda nyhetsmedierna lika mycket.

 

Dagens industri uppmärksammade nyligen (8/4) att fyra stora bolag – Statkraft, Holmen, SCA och Vattenfall – investerar mer i vindkraft, och då handlar det om vindkraft på land:

”Konkurshot och miljardförluster tynger vindkraftparken Markbygden. Det skrämmer inte statliga norska energibolaget Statkraft som investerar stort i samma område. Även de börsnoterade skogsbolagen SCA och Holmen liksom svenska statens kraftjätte Vattenfall planerar mångmiljardinvesteringar i vindkraft i Sverige.”, skrev Di.

Investeringsviljan har också branschföreningen Svensk vindenergi pekat på (19/4):

”Ny statistik från Svensk Vindenergi över vindkraftsutbyggnaden i Sverige ger positiva besked: bl.a. fattades fem investeringsbeslut för ny vindkraft under årets första kvartal. Sammanlagt beställdes 222 megawatt (MW) nya turbiner.” skriver Svensk Vindenergi.

Till energisajten Second Opinion sa Erik Almqvist på Svensk Vindenergi (18/4) att man inte känner igen något om kris i branschen. ”Tvärt om var fjolåret mycket bra där Q4 blev ett rekordkvartal gällande beställningar av nya turbiner”. Detta kommenterades på X av Anton Steen, chef för samhällskontakter på Fortum Sverige: ”Håller med om detta. Bilden som målats upp om att vindkraften är olönsam är både överdriven och onyanserad. Många projekt har haft problem, men det beror på avtalsstrukturer och ägande snarare än vindkraften som teknik.”

Det råder alltså inte brist på källor, men hittills i år har intresset från breda nyhetsmedier för de stora bolagens investeringsvilja varit mycket begränsad. NMI kan inte hitta någon publicering i varken SVT, Sveriges Radio, Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet som lyfter att investeringsviljan är stor.

Dagens Nyheter berättar i stället att ”Vindkraftsbolag gör miljardförluster – `lönsamheten är i princip obefintlig`”.

Svenska Dagbladet publicerade en kort TT-text om Holmens investering.

Vanligare än fokus på nya investeringar är vinkeln att det finns lokalt motstånd.

SVT samiska nyheter har uppmärksammat att Holmen vill investera i vindkraft men valde att ta en vinkel som handlar om samernas kritik mot projektet. I förrgår (23/4) gjorde SVT Västernorrland ett inslag om att SCA:s investeringar bromsas på grund av kommunala veton. SVT Norrbotten har rapporterat att försvaret är emot Statkrafts investeringsplaner.

Det är alltså de regionala SVT-redaktionerna som fokuserar på motståndet.

Det gäller även för Sveriges Radio, bland annat i P4 Norrbotten om motståndet mot Statkrafts investering, P4 Sörmland om starka protester och P4 Stockholm om Norrtälje. P4 Kronoberg är ett undantag som fokuserar på investerarens perspektiv på en ny vindkraftspark.

 

Foto: NCC

 

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *