Medier missar att ny kärnkraft pressar elpriserna

Fler kraftverk ger lägre elpriser. Det gäller förstås även nya kärnkraftreaktorer. Effekten på elpriset till följd av nyinvesteringar i kärnkraft är sparsamt rapporterad i svenska medier.

 
Ny finsk kärnkraft har sänkt elpriset. Foto: TVO.

Mats Dilléns förslag om finansieringsmodell för nyetablering av kärnkraft ligger på regeringens bord sedan två veckor. Mediebevakningen har varit omfattande. Finansieringsmodellen har dock kommit i skuggan av uppskattningar av kärnkraftens kostnader, vilket NMI redan rapporterat om.

En aspekt som många medier missat är den tilltänkta kärnkraftens påverkan på elpriset. Man kan av medierapporteringen felaktigt få uppfattningen att spotpriset på el kommer att vara 80 öre per kWh när ny kärnkraft byggts.

Men när ny kraft tillförs elsystemet har det en prispressande effekt och det borde ha fått större uppmärksamhet.

TT utgör dock ett undantag där elmarknadsanalytikern Christian Holtz förutspår prispress med ny kärnkraft:

” Det (nyetablerad kärnkraft, reds.anm.) kommer påverka markant. Det kommer trycka ner elpriset på kort och mellanlång sikt åtminstone.”

För en allsidig bevakning av kärnkraftsfrågan finns ett näraliggande studieobjekt i det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 (OL3). Den gick i full drift i april 2023 som den första nya reaktorn i Europa på 16 år. Finland har, delvis tack vare OL3, gått från att ha varit ett högprisområde till att bli ett lågprisområde.

Den bästa bevakningen 2023 av Olkiluoto 3 stod Sveriges Radio för, enligt NMI:s noteringar. Bland annat rapporterade Sveriges Radio Ekot om hur svenska elpriser sjönk då Olkiluoto 3 minskade Finlands behov av svensk el:

”Sen det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 sattes i kommersiell drift i april har den svenska elexporten till Finland minskat och de svenska elpriserna har sjunkit.”

Under 2024 har den mesta bevakningen berört produktionsstopp, underhåll och reparationer.   SvD har tagit sig till Olkiluoto 3 för ett reportage på plats. Det kom att handla om kärnkraft generellt och reaktorn specifikt, dock utan att nämna dess effekt på elpriset.

Finska YLE har däremot varit tydlig i sin rapportering av hur Olkilouto 3 tillsammans med investeringar i sol- och vindkraft lett till rekordlåga elpriser:

” The low electricity prices noted all through summer are due to strong nuclear power production following the completion of maintenance on Olkiluoto nuclear reactor units, lower-than-average demand during the holiday and summer season, increased solar and wind power capacity, and the absence of price spikes.”

NMI välkomnar en intensifierad bevakning av kraftinvesteringars påverkan på det faktiska elpriset eftersom den är viktigt för att såväl konsumenter som producenter ska kunna fatta välinformerade långsiktiga beslut.

 

Nicholas Fawkner

NMI

1 kommentar


  1. Ulf Westberg skriver:

    Om den tillgängliga effekten i elsystemet ökar med fler produktionsanläggningar, men konsumtionen ökar än mer innebär det att priserna kommer att gå upp.
    Olika utredningar har visat att något större behov av ökad effekt – för hela Sverige – inte föreligger baserat på förväntad ökning av konsumtionen. Sedan är det en annan sak att EL4 har väldigt låg egen produktion och därmed är känsligare för effektbrist vilket driver upp priserna.
    Den naturliga lösningen är att bygga ett antal gaskraftverk, till exempel på Barsebäcksområdet, vilket kan göras på relativt kort tid. I princip kan dessa konstrueras för att gradvis gå över till ökad inblandning av vätgas (rena vätgasturbiner tror jag inte på, det är för stora kostnader för både vätgas (som förväntas produceras av fossilfria källor) och lägre kapacitetsfaktor.
    På något sätt försvinner detta i diskussionerna och med dessa är inte nya kärnkraftsreaktorer tidskritiska.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *