Näringslivets medieinstitut ber om att få intervjua Sveriges Radios vd Cilla Benkö om kritiken, men blir hänvisade till HR-direktören Carolina Wikström. Det visar sig blir svårt att få tydliga besked på ett par centrala punkter.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
En väsentlig del av kritiken handlar om att Sveriges Radio satt i system att låta personer gång på gång arbeta precis så länge som Lagen om anställningsskydd (LAS) eller kollektivavtal tillåter utan att personen automatiskt måste erbjudas en fast anställning.
NMI har talat med personer som berättar om exempel på SR-journalister som under många år går ut och in mellan olika visstidsanställningar. Först en visstidsanställning, blir utlasad, går till ett annat jobb som kan vara på ett produktionsbolag som levererar program till Sveriges Radio, och sedan tillbaka som visstidsanställd på Sveriges Radio. Och så fortsätter det, helt enligt lag och kollektivavtal, men betydligt längre tid än det som är tänkt med visstidsanställningar.
Först säger Carolina Wikström att hon inte känner till några sådana fall och att hon kontrollerat saken med facket, men sedan ändrar hon sig. Hon menar att detta inte är något som Sveriges Radio kan ta ansvar för eller ha synpunkter på.
Om det här stämmer, tycker Sveriges Radio att det är ett problem?
– Jag vet inte riktigt om jag förstår vad du menar med vad vi tycker om det. Men det du beskriver är att en person i så fall har olika arbetsgivare vid olika tillfällen så det kan vi inte ha någon åsikt om.
Varför har då Sveriges Radio så många visstidsanställda? Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl kommenterade för några år sedan debatten om anställningar och in- respektive utlasningar med en påminnelse om vad SR har fått för förutsättningar av riksdagen i sändningstillståndet: ”Proposition och sändningstillstånd som är riksdagens underlag och beslut om våra villkor säger att vi ska ha en mångfald i programutbudet genom en variation i produktionsformer”, menade Björn Löfdahl. ”Det ingår i Sveriges Radios uppdrag att ha visstidsanställda i verksamheten.” skrev han med hänvisning till sändningstillståndet.
NMI frågade Carolina Wikström om detta fortfarande är Sveriges Radios uppfattning, men hon tycker att den frågan är ”konstigt formulerad”.
Menar du att riksdagen eller regeringen lagt sig i hur många visstidsanställda eller vilka anställningsformer som Sveriges Radio ska ha?
– Jag tycker att den frågan är konstigt formulerad, säger Carolina Wikström. Utifrån sändningstillståndet har programanställningsformen tillkommit. Sedan står det inte hur stor andel den ska bestå av utan det är en tolkning för arbetsgivar- och arbetstagarparterna.
Programanställning är en särskilt lång visstidsanställning, som inte ger företrädesrätt till nya jobb, och som är unik för Public Service-företagen. Sveriges Radio har – i enighet med facket – tolkat formuleringarna i sändningstillståndet som att företaget har större anledning att visstidsanställa än andra företag.
Läs intervjun med de anonyma SR-medarbetarna
Inga kommentarer