SVT har fortsatt förtroende politiskt aktiv reporter

SVT:s vetenskapsreporter Jens Ergon har ett långvarigt engagemang på den politiska vänsterkanten bakom sig. Han blev fast anställd på SVT 2007 och då jobbade han uteslutande med naturvetenskap. Det var då viktigt att han inte skulle jobba med samhällsfrågor, berättar Anna Schytt, som är chef för SVT:s vetenskapsredaktion. 

 
Varför det?

– För att han hade haft ett politiskt engagemang. Under den första tiden fick han inte igenom sina förslag när det gällde samhällsvetenskap. Det behövde gå en tid. Hösten 2012 gjorde han sitt första program om samhällsekonomisk vetenskap, säger Anna Schytt.

Men innebär inte hans politiska engagemang något problem i hans roll som miljöjournalist?
– 
Nej, det kan vi hantera.

Klimatfrågan handlar en hel del om samhällsekonomi. Ekonomiska styrmedel och frågan om ekonomisk tillväxt är centrala i arbetet med klimatet. Går det att hålla isär?
– 
Det kan vara svårt att separera, men jag upplever inte att det varit ett problem i det här fallet.

Jens Ergon skrev 2009 boken ”Sälj hela skiten! : eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden”  tillsammans med bland annat Josefin Brink som är riskdagsledamot för vänsterpartiet.  Bokpresentationen är tydlig: ”Ett tudelat system tar form, där några kan välja välfärd de luxe, medan andra får hålla till godo med en luggsliten offentlig sektor. Men utvecklingen är inte ödesbunden. Det går att stoppa privatiseringsvågen. Och det finns alternativ.”

Är det här förenligt med journalistrollen?
– 
Nej, men det här gjorde han när han var pappaledig. Om han frågade mig idag så skulle jag säga nej.

Om man har ett så stort politiskt engagemang som Jens, tror du inte att det finns en risk att det färgar av sig på journalistiken?
– 
Jag tycker inte att det har varit ett problem. Hans politiska engagemang uppvägs av stor fackkunskap.  Jag tycker att det är jobbet som ska bedömas.

Tror du inte att det finns en risk att hans starka engagemang i vänsterrörelser påverkar hans journalistroll?
– 
Det kan påverka ämnesval som han föreslår. Men det är redaktionsledningen som bestämmer. Han har valt frågan om klyftorna utifrån sitt samhällsengagemang. Men vi följer honom hela vägen i arbetet, jobbet måste bli bra.

Frågan är om detta är förenligt med vad som verkar vara SVT:s policy när det gäller politiskt engagemang. Den innebär att man inte både kan arbeta som reporter i samhällsfrågor och samtidigt ha ett politiskt engagemang, oavsett om engagemanget är offentligt eller inte. Så här sa SVT:s vd Eva Hamilton i en intervju med SVT Medier i maj:

”Det här är inga okända principer. Det är någonting som alla som är programledare eller som rapporterar om ett speciellt ämne har skyldighet att känna till. Vi avskedar ingen som ger uttryck för sina åsikter. Är det någon som jobbar på lönekontoret så kan man demonstrera eller vara partimedlem hur de vill. Men tar man på sig uppgiften att vara programledare eller rapportera om ett specifikt ämne så omfattas man av policyn.”

Hon avråder även från politiska aktiviteter som inte sker i det offentliga eftersom de tenderar att bli allmänt kända.

Att Jens Ergon var aktiv för en vänsterseger så sent som i förra riksdagsvalrörelsen är inget som Anna Schytt känner till, och hon menar att han borde berättat om detta. Trots att Jens Ergon dolt delar av sitt politiska engagemang för sin redaktionsledning så finns ett fortsatt förtroende för honom som reporter på vetenskapsredaktionen:
– Man får inte fronta med sin uppfattning, men man har rätt till en politisk övertygelse, vi lever i en demokrati, säger Anna Schytt.

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *