Kärnkraft bara spel i Dagens Nyheters politikbubbla

Anledningen till att Sverige planerar att bygga nya kärnkraftverk är att Tidöpartierna behövde en fråga att enas under. I alla fall om man ska tro DN:s politikpodd Älskade politik, som ägnade en halvtimme åt kärnkraften. Det blir löjeväckande att enögt göra frågan om vårt energisystem till enbart ett taktiskt spel, skriver NMI.

 

”Man byggde en grön högerpolitik kring kärnkraft därför att där visste man att man kunde förena en egen idé om framtidens gröna el med någonting som gick att förena med motståndet mot miljöpartiets lösningar, sa DN-journalisten Tomas Ramberg.

Ny kärnkraft är alltså inget som egentligen behövs, utan något som hittats på som ett politiskt spinn, enligt Ramberg.

Visst kan de politiska övervägningarna i energipolitiken vara värda att reflektera över, men det blir löjeväckande att enögt göra frågan om vårt energisystem till enbart ett taktiskt spel. Det finns en fysik och ekonomisk verklighet utanför spelet som handlar om till exempel leveranssäkerhet, effekttilläcklighet, klimatomställning och kostnadseffktivitet. Teknisk expertis och ansvariga myndigheter har därför understrukit att vi behöver mer planerbar kraft, och i ännu högre grad när vind- och solkraft fortsätter att byggas ut. Planerbar kraft är en möjliggörare för vind- och solkraft. Det är en anledning till att inte  bara Sverige utan många länder i vårt närområde och runt om i världen nu satsar på kärnkraft.

Men det verkar inte bekymra Ramberg det minsta. Man kan naturligtvis diskutera om det finns alternativ till kärnkraft som planerbar kraftkälla. Men man kan inte göra energipolitiken till en fråga om man gillar vind- eller kärnkraft, vilket Älskade politik gör i sin politikbubbla.

Dagens Nyheters politikreporter Lina Lund lyfte att kärnkraften är planerbar och stabiliserar elnätet och hon påpekade att det ser ut som om det behövs mer el i framtiden och att det skulle kunna vara ett skäl till tankarna på kärnkraft. Men Tomas Ramberg menade att man måste ifrågasätta de bedömningar som görs av att elbehovet kommer att öka kraftigt. Klart att ny kärnkraft blir mindre intressant om det inte behövs mer el. Men Ramberg är ganska ensam om det ifrågasättandet när samhället bestämt sig för massiv elektrifiering. Man relevant är förstås vem som ska betala eller stå för risken för investeringar i ny kärnkraft, vilket Älskade politik också uppmärksammade.

***

I en tidigare version pekades Sveriges Radio ut som ansvarig för podden Älskade politik, vilket var felaktigt. NMI ber om ursäkt.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *