Mediemyt: kraftbolagen exporterar el för att få mer betalt

Granskning | januari 29, 2023

I en initierad och intressant artikel av Jonas Fröberg i Dagens Nyheter idag återges också en seglivad mediemyt: att svenska kraftproducenter väljer att exportera sin el till andra länder för att få mer betalt.

LÄS MER


Mediemyt: Sverige har ingen elbrist

Granskning | januari 26, 2023

Medierna har flera gånger rapporterat om Sveriges årliga elöverskott som gör det möjligt att exportera stora mängder el. I rapporteringen framstår det ofta som att Sverige egentligen inte har någon elbrist. Här missar medierna att problematisera betydelsen av var i landet elproduktionen är placerad och att det är skillnad på effekt och energi.

LÄS MER


Ny reportergranskning: kritiska aspekter på kärnkraft dominerar

Granskning | januari 24, 2023

Under 2022 har Sveriges Radios miljö- och klimatreporter Mona Hambraeus rapporterat mycket om energifrågor. När hon rapporterat om kärnkraften har det mest handlat om det farliga avfallet (minst nio inslag), men när det handlat om vindkraften är det hinder för utbyggnad som lyfts fram. Hambraeus är den andra journalisten som NMI specialgranskar om energifrågor. Helena Giege som är tf inrikeschef på Ekot håller inte med om NMI:s slutsatser.

LÄS MER


Mediemyt: kärnkraften spelar ingen roll för tysk energiomställning

Granskning | januari 20, 2023

Näringslivets medieinstitut letar efter myter om energifrågor som förekommer i nyhetsmedier. Idag handlar det om kärnkraftens roll i den tyska energiomställningen. Den syns inte alls i viss rapportering. 

LÄS MER


Inte fokus på kärnkraft för SR:s klimatkorrespondent

Granskning | januari 18, 2023

Marie-Louise Kristola är Sveriges Radios klimatkorrespondent och rapporterar ofta om energifrågor. Hon har under 2022 gjort fördjupande reportage från Europa om både vind- och solkraft, men inte om kärnkraft. När hon rapporterade om energiomställningen i Nederländerna kom inte satsningen på kärnkraft med. När Kristola rapporterar om förnybara energikällor dominerar fördelarna, men i rapporteringen om kärnkraft är skildringen mer kritisk. Marie-Louise Kristola håller inte med.   

LÄS MER


1 2 3 117