Skev analys av utsläppsrätter i SVT

Granskning | september 28, 2021

SVT:s Kristina Lagerström gör ett försök att analysera EU:s system med utsläppsrätter och säger att det är "lika genomtänkt som gratis drinkbiljetter på högstadiediskot. Utdelade av skolans rektor". Johan Bruce på basindustrins organisation SKGS håller inte med: "De företag som lyckas bäst med att minska sina koldioxidutsläpp belönas medan andra straffas då de måste köpa flera utsläppsrätter. Systemet skulle förlora sin dynamik om det inte innehöll dessa inbyggda morötter och piskor", menar han.

LÄS MER


Elevernas perspektiv saknas i rapporteringen

Granskning | september 28, 2021

Utbildningsminister Anna Ekström presenterade nyligen ett förslag om att förbjuda vinstuttag för friskolor, vilket påverkar cirka 390.000 elever. Mediernas rapportering har varit blandad men vad eleverna i friskolor och deras föräldrar anser om förslaget, eller hur de skulle kunna drabbas, saknas i rapporteringen.

LÄS MER


”Växande ointresse för arbetsmarknadsfrågor inom medierna”

Media | september 24, 2021

Den mångårige ekonomijournalisten Johan Schück menar i en intervju med NMI att det finns ett växande ointresse för arbetsmarknadsfrågor bland medierna och att utvecklingen sammanfaller med att många redaktioner dragit ner på antalet arbetsmarknadsjournalister. Arbetsmarknaden är komplex och kräver specialjournalister för att rapportering ska bli kvalitativ, anser Schück.

LÄS MER


Oklar klimatkoppling i SVT om hotad fransk vinskörd

Granskning | september 23, 2021

Aktuellt i SVT rapporterade igår om att den franska vinskörden är hotad på grund av bland annat frost. Orsaken är enligt SVT att klimatförändringarna resulterat i att extremväder blivit vanligare. Inslaget är ett exempel på hur klimathot används slentrianmässigt och spekulativt för att förklara väderhändelser.

LÄS MER


Arbetskraftsinvandringen och restaurangerna: hur ser nyhetsrapporteringen ut?

Granskning | september 22, 2021

Socialdemokraterna uppger idag att man vill skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring. Samtidigt skriker restaurangbranschen efter kockar och serveringspersonal. NMI: s snabbgranskning visar att medier inte belyser arbetskraftsinvandringens betydelse för dessa företag.

LÄS MER