Bill Gates får mängder med uppmärksamhet i svenska nyhetsmedier – men inte i klimatfrågan

Bill Gates menar att 1,5-gradersmålet är kört och att jordens temperatur kommer att öka med över två grader.  Han sade också att det inte behöver vara någon större katastrof. De uttalandena borde vara åtminstone en liten nyhet i svenska media. Men NMI hittar inte ens en notis.  

 
Bill Gates medverkar i podden The rest i politics.

Microsoftgrundaren, miljardären och filantropen Bill Gates brukar återkommande uppmärksammas av svenska medier. Men hans mycket kontroversiella åsikter i klimatfrågan uppmärksammas inte alls. 

Den 22 januari intervjuades Bill Gates av Alastair Campbell och Rory Stewart i podden The rest is politics (Campbell var den viktigaste rådgivaren till Tony Blair och Stewart minister i flera konservativa regeringar) 

Gates säger om den globala uppvärmningen att den kommer att överstiga två grader. “Det finns inget sätt att stoppa det”.  Uppvärmningen kan förhoppningsvis hejdas en bra bit under tre grader med hjälp av förnyelsebar energi i kombination med kärnkraft. 

Han säger också att uppvärmningen inte kommer att ge särskilt allvarliga konsekvenser i större delen av världen. I England kommer man behöva använda mer luftkonditionering, “som i USA”. Problemen blir allvarliga för människor nära ekvatorn som har små marginaler, men det är knappast civilsationens undergång. 

Detta är uttalanden som i normalfallet skulle uppfattas som mycket kontroversiella. Dels att vi inte kommer att klara målen i Parisavtalet, och dels att detta inte är en katastrof — att en uppvärmning över två grader är hanterbar. Ändå har inte i svenska nyhetsmedier uppmärksammat Gates uttalanden. 

Det har genom åren inte varit någon brist på uppmärksamhet kring Bill Gates engagemang i andra frågor. Till exempel att han tycker att Elon Musk är otrevlig,  Gates skillsmässa, att han i sin bok om klimat tycker att vi skall äta syntetiskt kött och att han gillar Greta Thunberg. Allt i Expressen. I Aftonbladet kan man läsa att Gates företag investerar i koldioxidavskiljning i Örnsköldsvik.

Dagens Nyheter är mindre skvallerorienterad med nyheter om Gates satsningar på Ai-stöd till sjukvård i tredje världen och förstås koldioxiden i Örnsköldsvik. Även Svd tar upp Örnsköldsvik och Gates åsikter om covid-pandemin och Sverige, så även SvT. Sveriges Radio rapporterar om att Bill & Melinda Gates Foundation ger åtta miljoner till utveckling av en global standard för mensskydd som minskar risken för skadliga kemikalier.  

Men ingenting om att det inte är någon katastrof att 1,5-gradersmålet kommer att missas med bred marginal. 

 

 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *