Blåljussabotage relativiseras av SVT 

När SVT gör fem inslag om klimataktivister som blockerar trafiken ifrågasätts inte påståendet att de visst släpper fram ambulanser. Ingen representant för ambulanssjukvården tillfrågas, trots att andra medier berättat om deras upplevelser: "Vi har ju exempel på när vi har ambulanser som fastnar längre bak i de här köerna som blir ett resultat av aktionerna. Aktivisterna har ju ingen aning om det står en ambulans flera kilometer längre bak fast i köerna.” 

 
Bild: Förra veckan (19/9) blockerade Återställ våtmarkerna motorvägen i närheten av akutmottagningen vid Danderyds sjukhus i Stockholm. Efter olyckan uppstod det kilometerlånga köer, rapporterade P4 Uppland. Enligt Trafikverket skulle trafiken påverkas under större delen av dagen, rapporterade Omni. Foto: Återställ våtmarkerna.

Nyligen publicerade SVT Rapport en sammanställning av fällande domar mot klimataktivister från organisationen Återställ våtmarkerna. Det handlar om ett hundratal domar och bötesbelopp kring 400 000 kronor. Domarna är bland annat sabotage och blåljussabotage på grund av blockering av vägar. SVT gjorde under två dagar inte mindre än fem inslag om klimataktivisterna och deras organisation. 

En uppmärksammad effekt av att vägar blockeras är att ambulanser och andra samhällskritiska transporter riskerar att fastna i de trafikstockningar som bildas, vilket också har hänt.  

I oktober förra året dömdes tolv personer för sabotage då de blockerat E4:an. Just den aktionen uppmärksammades extra mycket i media då en ambulans hindrades att komma fram. Nu står ytterligare ett antal personer åtalade. Rapports inslag den 14 september i år domineras helt av Tina, som är en av dem. Hon tillfrågas om risken med försenade ambulanser och varför aktivisterna trots det blockerar vägar.  

Tina svarar: “För att vi befinner oss i en klimatkatastrof och människor dör varje dag” 

Med det svaret nöjer sig SVT:s reporter. 

Samma dag publiceras på svt.se ett kort reportage från aktivisternas träningsläger där de övar på att göra motstånd mot polisen.  Även där tas ambulansfrågan upp i texten under videoklippet: 

“Aktivistgruppen är ifrågasatt för sina metoder. De fick bland annat kritik när två ambulanser med patienter försenades i samband med en vägaktion förra året. Nu tränar de på att släppa förbi ambulanser.” 

Men självklart är det inte så enkelt att ambulanser går att “släppa förbi”. 

Tidningen Expressen gjorde den 30 augusti 2022 ett inslag där en ambulanssjuksköterska fick uttala sig. Rubriken är “Ambulans på prio-1-larm sinkad av E4-aktivisterna”. Han gav en helt annan bild:

“Ambulanssjuksköterskan Emil Skoglund, som intervjuas i Expressen TV, är mycket kritisk till aktivisternas agerande.  

– Den patientkategori vi hanterar är ju ibland i ett väldigt tidskritiskt, avgörande livsskede där vi både bedriver vård och främst måste transportera patienter till vidare vård. Den här typen av handlingar och aktivism sätter stopp för vår förmåga att ta oss effektivt till sjukhusen, säger han. 

[—] 

– Vi har ju exempel på när vi har ambulanser som fastnar längre bak i de här köerna som blir ett resultat av aktionerna. Aktivisterna har ju ingen aning om det står en ambulans flera kilometer längre bak fast i köerna, säger han.” 

Det finns uppenbarligen relevanta perspektiv SVT väljer att inte redovisa trots att de på bara två dagar gör fem inslag om Återställ våtmarkerna. Sammantaget relativiserar SVT blåljussabotaget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *