Desinformation om corona i svenska medier

Det sprids desinformation om Cornonaviruset. Det förvånar inte, men hur hanterar svenska medier det här? Olika, visar NMI:s undersökning.

 
Skärmklipp

Tankesmedjan Frivärld publicerade häromdagen rapporten ”Informationspandemi – desinformation i skuggan av Coronakrisen”. Ett tungt exempel på desinformation är påståendet att viruset inte skulle ha sitt ursprung i Kina, utan i själva verket ha kommit till Kina från USA, genom amerikanska militärer på besök. Uppgiften ska bland annat ha presenterats den 12 mars av kinesiska UD:s talesperson Zhao Lijian. Även ryska källor ska ha spridit liknande historier.

Så hur har svenska medier hanterat uppgifterna om coronavirusets ursprung i USA? NMI har hittat några exempel på publiceringar där det tydligt framgår att det är frågan om en konspirationsteori.

I Godmorgon världen i Sveriges Radio den 14 mars berättar Kinakorrespondenten Björn Djurberg om hur kinesisk desinformation är del i en strategi:

”Just den här konspirationsteorin har legat och bubblat i kinesiska sociala medier ända sedan januari, men nu har man gradvis från officiellt håll börjat omfamna de här idéerna.”

TT:s Henrik Samuelsson skriver den 26 mars under rubriken Konspirationsteori skuggar G20:s krismöte:

”USA:s president Donald Trump har irriterat Kina genom att upprepade gånger kalla corona för ”det kinesiska viruset”. Kinas UD-talesman Zhao Lijian har kontrat genom att på Twitter marknadsföra helt obevisade konspirationsteorier om att soldater från USA hade med sig viruset sars-cov-2 när de förra året deltog i idrottstävlingen Military World Games i Wuhan i Kina.

Virusets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människor är inte klarlagt.”

I Dagens Nyheter konstaterade Michael Winiarski den 23 mars att regimen i Kina, där det nya viruset dök upp i staden Wuhan redan i november 2019, i det längsta försökte dölja att en allvarlig epidemi var under uppsegling:

”Kommunistregimen i Peking har sedan ägnat stor energi åt att vända uppmärksamheten från sin egen inledande misskötsel. Man bytte strategi, började skylla på andra för krisen; bland annat påstods i kinesiska statsmedier att coronaviruset är ett amerikanskt biologiskt vapen som satts in för att stoppa Kinas uppgång. ”

SVT:s Mats Knutsson skriver i en analys den 20 mars under rubriken ”Polariserad debatt och desinformation om coronaviruset”:

”En påverkansoperation, som tycks ha ryskt ursprung, har gått ut på att sprida uppgifter om att coronaviruset egentligen är framställt av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Tusentals rysslandskopplade konton på sociala medier har deltagit i vad som amerikanska regeringstjänstemän uppfattar som en samordnad desinformationskampanj.”

Å andra sidan finns också exempel på att uppgifterna publicerats utan tydligt ifrågasättande. Här snarare likställs uppgifter från USA:s president Donald Trump om att viruset kommer från Kina, med uppgifterna att det möjligen har amerikanskt ursprung.

I Svenska Dagbladet skriver Jonas Gummesson den 18 mars under rubriken ”Ordkrig mellan USA och Kina om coronautbrottet”:

Enligt kinesiska UD kan viruset ha förts in i Kina av amerikanska soldater, vilket Vita Huset skulle vara införstått med men väljer att dölja:
– Det kan ha varit den amerikanska armén som tog epidemin till Wuhan. Var öppna, offentliggör alla data. USA är skyldiga oss en förklaring, skrev talesmannen Zhao Lijian på Twitter.
Tillfället för smittspridningen skulle ha varit när amerikanska soldater deltog i en stor militär idrottstävling (Military World Games) under tio dagar i slutet av oktober 2019. 10 000 deltagare från 100 länder samlades för att göra upp om medaljerna i 27 grenar på Wuhans Sports Center. USA skickade 280 aktiva och ledare.

Trumpadministrationen förnekar dessa anklagelser i skarpa ordalag. Utrikesministern Mike Pompeo har meddelat kommunistpartiets utrikesavdelning att USA fördömer det kinesiska försöket att skjuta över skulden för corona-spridningen till USA.
– Det här inte rätt tid att sprida rykten och desinformation, sa taleskvinnan för amerikanska UD, Morgan Ortagus i en kommentar.”

Jonas Gummesson skriver i ett mail till NMI att han ”redogjort för påståenden från båda sidor” vilket han menar även andra medier gjort och han hänvisar till CNN. Men i den här artikeln är CNN tydliga med att det handlar om kinesisk desinformation:

”Still, it remains unclear if the administration has a comprehensive strategy in place to counter Beijing’s disinformation push as Chinese officials continue to overtly spread false and misleading information about the virus with little recourse beyond strongly worded statements from US officials.”

Aftonbladets Kristoffer Bergström skriver den 19 mars att Donald Trump försvarar sitt uttryck ”ett kinesiskt virus”, och fortsätter:

”Möjligen var den tydliga nationsbeteckningen ett svar på Kinas försök att flytta smittans ursprung till USA. Förra veckan föreslog en kinesisk talesperson att amerikansk militär förde viruset till Wuhan.

Medan länderna pekar ut varandra drabbas enskilda människor. De senaste dagarna har det rapporterats att amerikaner med kinesiskt ursprung har attackerats och utsatts för hatbrott.”

NMI söker Kristoffer Bergström för en kommentar.

En möjlig faktor i sammanhanget är att uppgifter från USA:s president för vissa journalister är lika ovederhäftiga som uppgifter från det kinesiska kommunistpartiet. Det visar sig vara en farlig utgångspunkt som leder till spridning av kinesisk desinformation.

Ytterligare en publicering handlar om att det inte alls är säkert att coronavirusets ursprung finns i Wuhan i Kina. Inslaget publicerades redan den 12 februari, långt innan diskussionen om desinformation startade. Annika Östman på Sveriges Radios vetenskapsredaktion rapporterade:

”Det är mycket troligt att det nya coronaviruset, som framför allt drabbat Wuhan i Kina, började spridas för flera månader sen.”

Hon fortsatte:

”Smittspridningen kanske startade redan i mitten av maj i fjol. Det visar en studie, som ännu inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift och därför inte granskats av andra forskare. I studien visar kinesiska forskare från Shanghai i Kina och från Ottawa i Kanada hur den genetiska kartläggningen av viruset kan ge de här resultaten.

De uttalar sig försiktigt och skriver i studien att smittspridningen kan ha startat allt från tre månader innan det första upptäckta fallet, till sju månader innan, alltså i mitten av maj.

De konstaterar att matmarknaden i Wuhan som först pekades ut som en trolig smittkälla, därför inte behöver vara det.”

Annika Östman menar att det givetvis är ett dilemma att bedöma tyngden i vetenskapliga studier, men att kinesiska forskare generellt har högt anseende när det gäller gensekvensering och att hon genom samtal med andra forskare bedömt att studien var relevant.

– Men det var viktigt att påpeka att studien ännu inte var publicerad, säger hon.

Kan man utesluta att den här studien är en del av kinesisk desinformation?
– Man kan inte utesluta någonting, men det här handlar om gensekvensering som är naturvetenskaplig ”hard core”. Skulle de här forskarna fuska så skulle de betala ett högt pris. Det har också kommit andra studier som pekar åt samma håll, exempelvis att viruset funnits redan i oktober.

***

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *