DN missar hyresregleringens konsekvenser för bostadsmarknaden

När Dagens Nyheter redogör för de långa kötiderna på Stockholms bostadsmarknad nämns överhuvudtaget inte hyresregleringen trots att många forskare menar att den hämmar bostadsbyggandet och skapar inlåsningseffekter.

 
Foto Jose Alonso från Unsplash.

I en artikel i Dagens Nyheter visar tidningen hur lång kötiden är idag för att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet med ett rum och kök i Stockholm via Bostadsförmedlingen.

Reportern Fredrik Thambert konstaterar att den genomsnittliga kötiden för de 658 hyresettorna som förmedlades via Bostadsförmedlingen i Stockholms stad under 2021 var elva år, men att kötiden varierar på var i Stockholm lägenheten ligger.

DN har intervjuat  SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann, som enligt DN låter närmast uppgiven, kring hur hon ser på Stockholms bostadsmarknad idag.

”Jag har själv vuxna barn. Jag har tillsammans med dem tittat på många på halvobskyra lösningar med höga hyror och konstiga villkor. Varför finns ens en sådan marknad? Jo, för att människor är desperata. Det är illa”, säger Claudia Wörmann till DN.

DN har också pratat med SEB:s privatekonom Américo Fernandez som konstaterar att den höga ribban för att komma in på bostadsmarknaden kan få effekter på hela ekonomin.

I artikeln nämns dock inte överhuvudtaget den hyresreglering som styr den allmänna bostadsmarknaden idag. Många forskare har kritiserat regleringen för att hämma bostadsbyggandet och skapa inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. När den framlidne ekonomen Assar Lindbeck  intervjuades av DN:s reporter Johan Schück om läget på bostadsmarknaden för ett par år sedan menade han att  hyresregleringen skapar ”insiders”, där äldre och medelålders människor sitter med hyreskontrakt, medan ”outsiders” som ungdomar och invandrare stängs ute.

”De sociala följderna är katastrofala. I storstäderna tvingas många stå i kö under åtskilliga år för en bostad och, innan dess, hyra i andra hand eller tränga ihop sig. Samtidigt finns andra som bor alldeles för stort till låg kostnad. Problemen sprider sig dessutom till allt större delar av landet”, uppgav Assar Lindbeck till DN

När DN redogör för dagens läge på bostadsmarknaden blir det missvisande för läsaren att inte nämna hyresregleringens konsekvenser för bostadsmarknaden. Ett resonemang som givetvis kunde ha fått bemötas av en förespråkare. Att endast visa på långa kötider och höga kontantinsatser gör inte läsaren klokare.

NMI har frågar reportern Fredrik Thambert om varför DN inte tar upp hyresregleringen i artikeln. Han säger till NMI att han inte har något att tillägga utan hänvisar till redaktören Andreas Jennische.

”De här artiklarna var menade som ett nedslag i hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut just nu. Bakgrunden med till exempel hyresregleringen är intressant och absolut något som vi säkert kommer att återkomma till och beskriva i andra artiklar”, säger Andreas Jennische till NMI.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *