DN vilseleder om ”självförsörjande” på el

Dagens Nyheter hävdar i en artikel att ön Samsø mellan Jylland och Själland är helt självförsörjande på el från vindkraft. Det stämmer inte, uppger en förvaltningschef på Samsø kommun till NMI.

 
Foto: Tobias Bennet/Unsplash

I en artikel i Dagens Nyheter skriver DN:s klimat- och miljöreporter Jannike Kihlberg att den danska ön Samsø är ”mer än självförsörjande på förnybar el”.

”Tysklands finansminister har till och med sagt att förnybar energi är ”frihetens energi”. Om det stämmer så skulle Samsø kunna kalla sig ”frihetens ö”. Sedan tio år är ön helt självförsörjande på förnybar el från vindkraft”.

Men det är en felaktig beskrivning. De dagar eller veckor när det inte blåser är Samsø beroende av el från det danska fastlandet. Det skriver Lars Skovgaard, som är teknisk förvaltningschef i Samsø kommun, i ett mejl till NMI.

”Samsø er forbundet til fastlandet med 2 søkabler, hvilket sikrer at Samsø kan eksportere ”grøn energi”. De dage hvor der ikke blæser, så er Samsø selvfølgelig afhængig af energi/strøm fra fastlandet”.

DN skriver också att Samsø är koldioxidneutralt eftersom öns vindkraft producerar ett elöverskott räknat på årsbasis som exporteras.

”På ön, som är tre mil lång och ungefär lika stor som Fårö, finns elva vindkraftverk på land som räcker till hela öns elförbrukning. I havet, cirka 3,5 kilometer från land, finns ytterligare tio vindkraftverk. De producerar ett överskott som exporteras till Jylland. Räknas den produktionen in räcker det för att kompensera för öns utsläpp från transporter, som till exempel färjorna. Det gör Samsø koldioxidneutralt”.

Det är naturligtvis bra att Samsø producerar och exporterar grön el. Men det går inte att säga att ön är koldioxidneutral. Sverige producerar årligen ett överskott av fossilfri el men kan för det inte kvitta det överskottet mot sina koldioxidutsläpp. Den vedertagna metoden att mäta koldioxidutsläpp är den territoriella metoden som mäter utsläpp som uppstår inom ett lands gränser.

NMI har sökt Jannike Kihlberg för en kommentar.

Martin Berg

Mediegranskare

1 kommentar


  1. Kjell Andersson skriver:

    Samsö har under många år fått mycket bra PR för sin satsning på förnybar energi, men den är knappast unik. Med deras och DN:s sätt att räkna skulle ett mycket stort antal svenska kommuner kunna hävda att de är fossilfria, t ex alla norrländska kommuner som levererar överskott av vattenkraft. Om man sedan räknar in bioenergi, både småskaligt och via fjärrvärme och biodrivmedel, skulle ytterligare ett stort antal svenska kommuner hamna på plus – kanske till och med en majoritet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *