Efter NMI-granskningen: UG svarar i debatten

Efter att först inte deltagit i debatten har Uppdrag granskning-chefen Axel Björklund nu skrivit en replik i Dagens industri. Han bjuder in till ett möte för att diskutera kritiken mot programmet.

 
UG-chefen Axel Björklund skriver replik i Dagens industri.

Nyligen intervjuade NMI Uppdrag granskning-chefen Axel Björklund om kritik som riktats mot programmet. Björklund fick bland annat frågan varför han inte svarat på en debattartikel i Dagens industri där Carl Fredrik Sammeli kritiserade Uppdrag granskning för att inte leva som de lär. Axel Björklund beklagar att makthavare inte ställer upp på intervju, men avböjer själv när han får frågan från webtidningen Kvartal, påpekade Sammeli i sin debattartikel. Björklund sa då till NMI att han gärna debatterar och låter sig intervjuas, men att han inte fått frågan om att skriva replik.

NMI hörde då av sig till Dagens industris debattredaktör Andreas Johansson, som i och med detta meddelade Björklund att en replik är välkommen. Och nu har alltså Axel Björklund skrivit.

I Axel Björklunds replik välkomnar han återigen samtal om journalistiken, och bjuder in till ett möte den 15 mars för ”ett öppet samtal och utbyte av tankar”. Inbjudna är ”kommunikatörer, presskontakter, krishanterare och pr-konsulter” men mer detaljer om mötets uppläggning framgår inte.

När det gäller den uteblivna intervjun med Jörgen Huitfeldt i Kvartal är Björklund delvis självkritisk:

Jag har också reflekterat över Uppdrag gransknings egen roll. Till exempel hur vi hanterade en kritisk essä under våren 2022: Vi besvarade frågor skriftligt, trots att möjligheten till en intervju fanns. Även om detta följer artikelformatets spelregler, ser jag i efterhand att det sannolikt fanns utrymme för en djupare dialog.”, skriver Björklund.

Carl Fredrik Sammeli menar i en kommentar på LinkedIn att dubbelmoralen fortsätter:

”Axel Björklund och Hanna Stjärne har haft på sig sedan april 2023 att i en intervju eller på annat sätt bemöta den förödande kritiken i Kvartal.
Nu – den 5/1, 2024 nio månader efter att han själv tackat nej till en intervju med Jörgen Huitfeldt (något som han ser som ett hot mot demokratin när andra gör) och efter mycket omfattande kritik hos bl a Näringslivets Medieinstitut – säger han att han vill dricka kaffe 15/3, 2024 och prata om ett ”antal myter om vår verksamhet” och bjuda in ”till ett informationsmöte om våra arbetsprocesser.” Dvs i praktiken ”Intervju – nej tack!”. Igen och igen. ”, skriver Sammeli.

 

***

Uppdatering: Axel Björklund skriver i ett mail till NMI att mer information om mötet kommer inom kort.

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *