Expressen bemöter Lennart Bengtssons kritik

Näringslivets medieinstitut (NMI) har nyligen publicerat en intervju med Lennart Bengtsson, en av världens mest meriterade klimatforskare, som gav sin bild av klimatjournalistiken. I intervjun riktar Bengtsson kritik mot Expressen som porträtterat honom som klimatskeptiker i en publicering från 2019.

 
Magnus Alselind

Läs intervjun med Lennart Bengtsson här

”Klimatförnekare, klimatskeptiker, klimatkritiker. De personer som envist sätter sig emot majoriteten av världens forskare brukar beskrivas i termer av en anonym motståndsrörelse. Men vilka är de egentligen?” […] ”Expressen har kartlagt de tio mest tongivande debattörerna i Sverige, som inte håller med om den gängse bilden av klimatläget.” så står det i inledningen av Expressens granskning.

Lennart Bengtsson skrev till redaktioner kort efter publiceringen för att protestera mot uthängningen av honom som klimatskeptiker.

Han vänder sig mot att Expressen påstår att han inte är överens med majoriteten av världens forskare, tvärtom är det just forskningen och IPCC som Bengtsson hänvisar till när han kritiserar miljörörelsen för att sakna belägg för de mest alarmistiska klimatprognoserna.

”Jag vill slutligen med emfas protestera mot att tidningen Expressen vill fösa in mig i ett slags bisarrt förnekarbås och samtidigt officiellt be mig om ursäkt för ett synnerligen oprofessionellt tilltag.” skrev han till redaktionen.

Den ansvariga journalisten Matilda Nyberg svarade att Bengtsson gärna fick återkomma om det var något konkret fel i texten som behöver rättas till men att han i annat fall kunde höra av sig till debattredaktionen med sitt inlägg. Expressen publicerade aldrig en ursäkt.

NMI har nu bett Expressen att förklara varför de ansåg att Lennart Bengtsson platsar i ett sammanhang av klimatskeptiker. Magnus Alselind, Redaktionschef på Expressen, skriver i sitt svar till NMI:

”Jag tycker att texten som helhet ångar Lennart Bengtssons synsätt, men jag tycker att denna, och flera andra publiceringar historiskt, påminner om risken när medier placerar olika människor med inte helt identiska ingångsvinklar under en och samma rubrik.”

Lennart Bengtsson menar att det var den i särklass sämsta erfarenhet han har haft i mötet med media. Hur ser du på hans kritik?

”Lennart får själv känna och uttrycka sina känslor efter möten med medier genom åren, men vår utgångspunkt är att ge de vi skriver om deras bästa argument och har vi inte lyckats fullt ut med det får vi lära av det. Expressen kommer fortsätta göra en rad granskningar och erbjuda debatt i ämnet, och jag hoppas att Lennart Bengtsson nästa gång tar tillfället i akt att föra sina resonemang i intervjuform.”

Chefen för Expressens klimatredaktion, Emma Boëthius, skrev en text kort efter publiceringen 2019 där hon motiverade varför de valde att låta klimatskeptiker komma till tals i tidningen. ”Expressens klimatreporter Matilda Nyberg har under lång tid undersökt den grupp som sätter sig emot majoriteten av världens klimatforskare. Hon har lyssnat, belyst deras argument, och låtit experter bemöta dem. Allt för att låta dig som läsare bilda dig en egen uppfattning.”

I Lennart Bengtssons fall var det Mikael Karlsson, agronom och filosofie doktor i miljö- och energisystem samt tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, som fick kommentera Bengtssons trovärdighet.

Anser ni att Mikael Karlssons kunskap inom klimatforskningen är mer trovärdig än Lennart Bengtssons?

”Vi fäller ej dom vem som är mest trovärdig utan försöker erbjuda fler perspektiv.” skriver Magnus Alselind.

Om det är så att Expressen inte fäller avgöranden om vilken forskare som är mer trovärdig än den andra så kan man fråga sig vilken värdering tidningen i så fall lägger i ordet ”stjärnforskare” i en nyligen publicerad intervju från september i år med Johan Rockström – där Expressens presentationstext lyder ”Stor intervju med stjärnforskaren”.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

1 kommentar


  1. Lennart Sandberg skriver:

    Svensk media idag – driver i stort sett enbart agendajournalistik. enligt min menig en menig oftast en vidrig vinkling utan intresse för objektiv nyhetsrapportering.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *