”Fackreportrar borde ta ett större ansvar för EU rapporteringen”

I en ny NMI-rapport konstateras att Dagens Nyheter i frågan om EU:s upphovsrättsdirektiv sällan refererar till de centrala EU-politikerna. De är mer framträdade i Le Mondes rapportering.

 
Skärmklipp 2019-04-24 11.14.51 (002)

Carl-Vincent Reimers presenterade NMI-rapporten som kommenterades av en panel bestående av Pia Skagermark, Utrikeschef Dagens Nyheter, Anne-Françoise Hivert, Sverigekorrespondent Le Monde, Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M) och Ylva Nilsson, EU-journalist och författare.

Bild: Emanuel Örtengren, moderator, Carl-Vincent Remiers, rapportförfattare, Christofer Fjellner, Europaparlamentariker, Ylva Nilsson, EU-journalist, Anne-Françoise Hivert, Le Monde, Pia Skagermark, Dagens Nyheter.

I panelsamtalet diskuterades vikten av en kvalitativ EU bevakning, och att det är resurskrävande. NMI ställde frågan till några av panelisterna om vad de fick med sig från seminariet:

Pia Skagermark:
” Jag tycker det var intressant som Christofer Fjellner sa att även fackreportrar borde ta ett större ansvar för EU rapporteringen. Så gör vi redan idag, men det skulle vi kunna göra ännu mer av.”

Anne-Françoise Hivert:
”Jag tycker det var tydligt att DN och Le Monde har en samsyn i vår ambition hur journalister ska skildra EU.”

Ylva Nilsson:
”Det var intressant med en kvalitativ jämförelse av EU-rapporteringen, det borde göras fler liknande jämförelser. Vanligtvis är jämförelserna kvantitativa vilket inte säger något om innehållet i rapporteringen.”

För er som missade seminariet finns det att titta på i efterhand: här

Ta del av hela rapporten här.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *