Fel om elpriser i Aktuellt

Att elpriserna i Sverige är rekordhöga råder det ingen tvekan om, men hur ser det ut jämfört med andra EU-länder? I går i Aktuellt hävdade energiminister Khashayar Farmanbar felaktigt att de svenska elpriserna är betydligt lägre än de franska. Han blev inte motsagd.

 
Aktuellts Kristofer Lundström lyssnar på energiministern Khashayar Farmanbars påståenden om elpriser, men ställer inte följdfrågor.

”Jag har stor förståelse för att vi har höga elpriser i Skåne och i södra Sverige jämfört med vad vi brukar ha. Men jämför det med Frankrike eller andra länder så är det en fjärdedel av priset som fransmännen betalar.”, sa Khashayar Farmanbar i Aktuellt.

Men det här stämmer inte.

I Frankrike var det genomsnittliga priset som hushållen betalade för elen 21 cent per kilowattimme under första kvartalet 2022, medan det i Sverige var 33 cent, enligt statistik från EU-kommissionen och Eurostat.

Även industrier betalar mindre för elen i Frankrike (11 cent per kWh) jämfört med Sverige (12 cent per kWh). I Aktuellt fick Farmanbar inga följdfrågor på det felaktiga påståendet och det fanns ingen annan inbjuden debattör som kunde bemöta.

EU-statistiken tar inte hänsyn till att Sverige är indelat i elområden där elen är dyrare i södra Sverige jämfört med norra Sverige. En jämförelse med Frankrike och Sydsverige skulle bli ännu mera till Frankrikes fördel.

När det gäller priset på el på kraftbörserna har Frankrike alltjämt ett högre pris än Sverige. I juni 2022 kostade en MWh i genomsnitt 248 Euro i Frankrike och 170 Euro i Sydsverige (Elområde 4). Men olika politiska ingrepp, t ex skatter och bidrag, gör alltså att de franska hushållen och företagen betalar mindre för elen jämfört med svenskarna.

 3 kommentarer


 1. Matsini skriver:

  Hur ser balansräkningen ut för Staten (jur.pers) när ENTSO-E organiserar de europeiska stamnätsägarna och arbetar för utvecklingen av en gemensam europeisk elmarknad?
  Jag menar, vad är det som tvingar oss svenskar att underordna oss EU-Gemenskapen?
  Dessa galenskaper om att den privata slutkonsumenten (jur.pers) skall finansiera en ’fiktiv’ stamnätsutbyggnad!
  Vad är det för fel på det stamnät vi alltid nyttjat (då snackar vi ’elintensivitet’!) och konsumentpriset var ’gratis’?!
  Nej! Detta är ett jädra daltande med potentater!
  – SVERIGE UT UR EU NU – SVUT
  ”För Sverige! På tiden!” 🇸🇪

 2. I.A skriver:

  Farmanbar pratade även om att indelningen av elprisområden skett för att se hur behoven av el var i olika områden. Men varför förklarade han inte hur man istället hade kunnat mäta förbrukning i de olika områdena. Man hade inte behövt ta ut olika priser på el i områdena. Kan man mäta terrawatttimmar som exporters ja men man mäta förbrukning i olika områden. Svenska kraftnät är skyldiga oss en förklaring varför flaskhalsar består. För 6år sedan gav dom förklaringen att den mycket höga skatten på el behövdes för att bygga ut nätet. Vad har de gjort på 6år? Detta är fortfarande flaskhalsar och kris när många inte klarar elräkningen i vinter.
  I.A

 3. UWB skriver:

  Svenska Kraftnät lägger de pengarna på stamnätsutbyggnad till framtida vindkraftsparker till havs – definitivt en subvention som EU förhoppningsvis stoppar och nya kablar till Tyskland, Hansa Baltic, som kopplar Sverige ännu hårdare mot kontinenten och som leder till högre priser på el.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *