I förra veckan klargjorde socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att det så kallade garantitillägget ska ingå i vårändringsbudgeten. Garantitillägget är ett ekonomiskt tillskott om max 1 000 kronor för grupper med låg pension.
Det var ett krav från Västerpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i november. På presskonferensen underströk Shekarabi att tillägget är en jämställdhetsreform eftersom kvinnor är överrepresenterade i grupper med låg pension. Kostanden beräknas bli 9,4 miljarder kronor per år.
Medierapporteringen i samband med förra veckans presskonferens var minimal. Några redaktioner lyfte upp själva presskonferensen och redogjorde för okritiskt för förslaget som det presenterades. Endast nyhetsbyrån TT deltog på presskonferensen. Reportern frågade mest om förslagets chanser att passera riksdagen, med tanke på att oppositionen inte är positiv. Men reportern ställde en kritisk fråga om vad regeringen tycker om att det så kallade respektavståndet, mellan de som arbetat ett helt liv och de som inte arbetat alls, påverkas negativt av förslaget.
Huvudkritiken mot garantitillägget är att det går tvärs emot pensionsöverenskommelsen från 1994 som säger att pensionen ska bygga på individens hoparbetade livsinkomst, och inte finansieras via skattsedeln och den statliga budgeten.
– Det innebär att man ställer ut löften om pension som ska finansieras av skattebetalarna, dagens och framtidens. Men tanke på den demografiska profilen i Sverige, som vi delar med många andra länder i vår omvärld, vilken innebär att gruppen äldre i relation till den grupp som befinner sig i yrkesverksam ålder blir allt större, säger Ingvar Backle, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv till NMI.
I TT:s artikel, som plockades upp av de flesta stora redaktioner, vinklade man på att oppositionen inte vill se ett garantitillägg utan arbetar med ett eget pensionsförslag. Men TT:s artikel presenterade också den kritik som finns mot förslaget.
En orsak till att medierapporteringen kring förra veckans förslag var snål, är att det har varit känt sedan i slutet av förra året. Medierna har rapporterat om det under vintern. Efter att en rad ekonomer kritiserade förslaget i en debattartikel i DN lyfte flera redaktioner upp ämnet, bland annat Sveriges Radio.
”Kortsiktig pensionspopulism riskerar förtroendet för vårt pensionssystem i grunden” -det skriver idag sju spar- och pensionsekonomer på DN Debatt”, rapporterade till exempel Sveriges Radio i slutet av mars.
Medierna har också rapporterat om den hårda kritik av förslaget som framförts av remissinstanserna och av Pensionsmyndigheten.
Inga kommentarer