Hassler: ”Jag tror inte det här debattklimatet är bra”

Webtidningen Altinget påstod att regeringens utredare John Hassler vill slopa alla Sveriges klimatmål -- en sensationell nyhet som väckte starka reaktioner.   De stora redaktionerna hängde på utan att kontrollera om Altingets uppgifter verkligen stämde. 

 
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot John Hasslers rapport. Från regeringens presskonferens.

John Hassler själv tog upp händelsen vid presskonferensen på förmiddagen den 18 oktober. 

“I går bestämde vi oss för att skjuta på presskonferensen på grund av de förfärliga händelserna i Bryssel. Ungefär samtidigt fick jag en nyhetsflash där det stod att “Hassler föreslår att alla befintliga klimatmål skall slopas””.  

Det där fick spinn och kablades ut, bland annat av TT, utan att jag blev tillfrågad om det var sant eller inte, vilket jag tycker var märkligt. Märkligt var också att den som startade ryktet påstod sig ha rapporten och kunde se att jag inte alls föreslår något sådant.” 

Hassler föreslår förändringar i några av de kortsiktiga klimatmålen och de långsiktiga behandlar han inte alls.

Vid presskonferensen menade Hassler att det är en sak att det blir fel i rubriker och liknande, men en annan och värre sak är att det triggar en del ”knäppgökar” att uttala sig på ett sätt som inte är lämpligt.

“Det påstods att Hassler ordnar en “klimatmålsmassaker”, det har tidigare sagts att jag är ‘klimatmålens bödel’ och att jag “skjuter ner klimatmålen”. Och det här är inte Twitter utan sägs i mainstreammedia.” 

”Jag tror inte det här debattklimatet är bra. Det är inte bra för debatten, och det är inte bra för klimatet.”, fortsatte Hassler.

Altingets publicering har rubriken “Altinget avslöjar: Hassler vill slopa alla befintliga klimatmål”.  I ingressen nyanseras budskapet till “Regeringens utredare John Hassler vill att samtliga nationella klimatmål omarbetas. Inget av de befintliga målen står fast i utredningens förslag som Altinget tagit del av.” 

Men inte heller påståendet att samtliga mål omarbetas stämmer, enligt Hassler. Andra medier hängde på: 

DN:s Sverker Lenas och Jannike Kihlberg: “I morgon kl 14 presenterar nationalekonomen John Hassler sin klimatutredning. Enligt nättidningen Altinget, som har tagit del av rapporten på förhand, kommer han föreslå att alla befintliga klimatmål omarbetas.” 

Peter Alestig på samma tidning: 

Det var en märklig pressträff med klimatministern på onsdagen. Efter Altingets rapportering om att regeringens utredare John Hassler skulle föreslå att svenska klimatmål ska slopas, inledde både klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och utredaren själv med att gå till motangrepp. Att klimatmål ska slopas är helt felaktigt, menade de. I stället ska de skärpas.

Det skulle visa sig vara en tolkningsfråga.” 

Även TT sprider Altingets uppgifter som i samma artikel dementeras av regeringen.  

“Enligt Altinget, som tagit del av utredningen, föreslår utredaren att inget av Sveriges befintliga klimatmål ska vara kvar i nuvarande form utan att samtliga ska uppdateras.” 

SvT hänger också på, men i deras artikel får Hassler själv dementera. 

NMI kan dock inte hitta termen “klimatmålsmassaker” från någon av de större redaktionerna. Den användes dock i en debattartikel av 2030-sekretariatets Mattias Goldman som publiceras av tidningen Aktuell Hållbarhet 

 

***

 

 

https://www.dn.se/sverige/utredning-foreslar-att-alla-svenska-klimatmal-gors-om/ 

https://www.dn.se/sverige/peter-alestig-regeringens-klimatproblem-forsvinner-inte-med-slopade-mal/ 

https://tt.omni.se/uppgifter-utredare-vill-gora-om-klimatmal/a/JQ8864 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-utredare-vill-gora-om-samtliga-klimatmal 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *