Nyanserat i Sveriges Radio om tysk energipolitik

NMI har tidigare påpekat att nyhetsmedierna inte rapporterat om den hårda kritiken mot den tyska energipolitiken och Energiewende. Men i Sveriges Radios Godmorgon världen kan man lyssna till en heltäckande beskrivning av läget, signerad Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

 
Sveriges Radio rapporterar från tyska Energiewende.

När NMI undersökte hur svenska medier rapporterat om den tyska energiomställningen Energiewende kunde vi inte hitta en enda artikel eller inslag i de stora svenska medierna som tog upp den stenhårda kritiken från Bundesrechnungshof, den tyska motsvarigheten till svenska Riksrevisionen. Svenska mediers rapportering kring Energiewende och dess konsekvenser under det senaste halvåret har på det hela varit sparsam. Det finns enstaka exempel på publiceringar som lyfter fram kritiken, men mest handlar det om hinder för den tänkta omställningen, konstaterade NMI.

I går (14/4) sände Sveriges Radio ett inslag i Godmorgon världen som är värt att lyfta fram för den heltäckande och nyanserade beskrivningen av läget i den tyska energipolitiken. Det är Tysklandskorrespondenten Daniel Alling som rapporterar med anledning av att det är ett år sedan de sista tyska kärnkraftverken stängdes:

”Den tyska regeringen fick häromveckan svidande kritik av den tyska Riksrevisionen Bundesrechnungshof som regelbundet granskar hur det går med den tyska energiomställningen.”, rapporterade Alling och nämnde bland annat kritiken av realismen i planerna för produktion av vätgas som energilager. Han berättade också att tre tyska politiska partier, bland annat kristdemokraterna, nu tycker att man måste börja diskutera ny kärnkraft för Tyskland.

 

 

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *