Inbjudan till seminarium om granskningsnämnden

Granskningsnämnden: ska den vässas eller avlövas? Det är frågan för ett NMI-seminarium på måndag då också rapporten "Vad granskar granskningsnämnden?" presenteras.

 
Från vänster: Nils Funcke, Angelica Bengtsson, Ulf Dernevik, Blanche Sande

Granskningsnämnden för radio och tv är en central institution när det gäller frågan om public service-företagens opartiskhet. Till nämnden kan tittare och lyssnare anmäla inslag som de upplever är till exempel partiska, och nämndens beslut beskrivs ibland som facit när det gäller hur väl public service lever upp till kraven i sändningstillstånden. Frågan om opartiskhet i olika inslag diskuteras ofta och nämndens friande eller fällande beslut brukar utgöra en slutpunkt för diskussionen.

Men vad är det egentligen granskningsnämnden granskar? Näringslivets medieinstitut har undersökt alla nämndens beslut under en månad. Av 88 ärenden, baserade på runt 200 anmälningar, togs sju upp till granskning och beslut i nämnden. Sex publiceringar friades och en fälldes. Bland de anmälningar som sorterades bort fanns samtidigt flera intressanta fall som inte granskats.

NMI:s Blanche Sande presenterar undersökningen i samband med ett seminarium med publik. Föranmälan krävs. Kommentarer till undersökningen och till frågan om hur granskningsnämnden bör utvecklas eller avvecklas ges av en panel:

Ulf Dernevik, politiskt sakkunnig hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Angelika Bengtsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot av kulturutskottet.

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert. Har bland annat utrett det medieetiska systemet.

Moderator är Mats Olin chef för Näringslivet medieinstitut.

Anmäl dig här.

 

För frågor, kontakta Mats Olin

Välkommen!

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *