Ingen rapportering av SR och TT om regeringens vändning om biblioteken

I måndags presenterade justitieminister Morgan Johansson ett förslag om möjlighet till tillträdesförbud på bibliotek och simhallar, något som regeringen tidigare varit negativ till. Regeringens vändning i frågan var inget som rapporterades i nyhetsmedierna, trots att frågan ställdes på presskonferensen.

 
Bibliotek i Årsta centrum. Foto: Wikimedia.

Justitieminister Morgan Johansson presenterade på måndagen ett förslag om att införa tillträdesförbud i simhallar och på bibliotek. Sedan i mars i år har butiker möjlighet att låta åklagare utfärda tillträdesförbud för individer som återkommande stjäl, hotar eller på andra sätt trakasserar butiksanställda.

Frågan om tillträdesförbud på just bibliotek och i simhallar väcktes 2015 av olika debattörer efter att personal larmat om tilltagande stök och bråk. Oppositionen har drivit frågan om tillträdesförbud i både butiker och simhallar, samt på bibliotek, i flera år men Socialdemokraterna har vacklat i frågan. Rogert Morgert, tidigare borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm, skrev till exempel i en debattartikel 2017 att förslagen om tillträdesförbud för bibliotek var  ”främlingsfientliga”. Även Svensk Biblioteksföreningen har varit kritisk mot förslaget.

På presskonferensen frågade Ekots reporter Birgitta Johansson hur det kommer sig att Morgan Johansson och Socialdemokraterna nu plötsligt vänt i frågan. Morgan Johansson hänvisade till att olika utredningar kommit fram till olika slutsatser men att BRÅ nu presenterat en utredning som pekar på behovet. Den frågan kom dock inte med i det inslag som Ekot sände senare samma dag. Där fördes heller inget vidare resonemang om varför Socialdemokraterna efter mycket om och men ändrat inställning om tillträdesförbuden.

TT:s reporter Lars Larsson frågade varför det har tagit så lång tid för regeringen att komma till skott trots att frågan diskuterats under flera år. Morgan Johansson hänvisade åter till BRÅ:s utredning men i den artikel som TT sedan kablade ut förs ingen närmare diskussion om varför Socialdemokraterna ändrat åsikt.
I en artikel i DN rapporterar man dock om BRÅ:s rapport som pekar på att en utvidgning av tillträdesförbud till bibliotek och simhallar är nödvändig trots att skillnaderna mellan olika verksamheter ser olika ut.
Förslaget har nu skickats på remiss till lagrådet och ambitionen är att det ska träda i kraft den 1 juli 2022.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *