Inga frågor till Bolund om rekordlånga väntetider på värmepumpar

Miljöpartiet vill att staten ska stå för 80 procent av hushållens kostnader för att energieffektivisera den kommande vintern. Bakgrunden är att elpriserna befaras bli rekordhöga. Samtidigt är det mycket långa väntetider på värmepumpar. "Det kan mycket väl bli så att många blir utan eller får vänta väldigt länge", uppger en leverantör.

 
julian-hochgesang-ihx1LdtnGXw-unsplash

I en TT-artikel skriver reportern Olle Bengtsson att Miljöpartiet lagt fram ett förslag om att staten kraftigt ska subventionera hushållens åtgärder för att spara energi den kommande vintern.

”Enligt förslaget ska staten stå för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara på energin. Det kan handla om allt från att installera en värmepump eller bergvärme till att förbättra ventilationen och isoleringen”, skriver TT.

Artikeln nämner dock inte att det är mycket svårt att få tag i en värmepump, eller bergvärmepump, just nu på grund av hög efterfrågan och komponentbrist. Det innebär att väntetiderna för installation är väldigt långa.

”Även om värmepumparna faktiskt inte är slut, får man räkna med långa leveranstider, någonting som började redan tidigare i år. Nu när högsäsongen för värmepumpar närmar sig, kan det mycket väl bli så att många blir utan eller får vänta väldigt länge om man inte varit ute i väldigt god tid”, skrev företaget Polarpump nyligen på sin hemsida.

Den som går in på byggvaruhuset Velltra.se och söker på olika varumärken för värmepumpar och bergvärmepumpar möts också av besked om långa leveranstider.

  • Bosch har just nu längre leveranstider än normalt och den förväntade leveranstiden är nu på vissa produkter ca 4-12 månader. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
  • På grund råvarubrist tillsammans med extrem orderingång har för närvarande Nibe betydligt längre leveranstider än normalt på många artiklar och främst artiklar med elektroniska applikationer på grund av den globala bristen på halvledare
  • CTC har just nu längre leveranstider än normalt och den förväntade leveranstiden är nu på vissa produkter ca 4-12 månader. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

TT:s reporter ställer dock inga frågor till Per Bolund om de här förseningarna och det faktum att många hushåll inte kommer att hinna få en pump installerad innan vintern kommer.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *