Inget i medierna om Olkiluoto 3:s påverkan på svenska elpriser

När medier rapporterar om det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 fokuserar man fortfarande på de stora förseningarna. Vilken betydelse Olkiluoto 3:s effekttillskott får för det nordiska elsystemet och de svenska elpriserna berörs inte.

 

Den 15 mars gick det finska kärnkraftverket Olkilouto 3 efter inkörningar upp i full kapacitet. Det betyder att det finska, och därmed nordiska, elsystemet ges ett extra effekttillskott om cirka 1 600 MW.

När medierna rapporterat om Olkiluoto 3 har det mest handlat om att reaktorn försenats och blivit mycket dyrare än planerat. Det stämmer. Den tredje reaktorn började byggas 2005 och var planerad att driftsättas 2009. Mängder med publiceringar har handlat om detta.

Medierna har däremot inte rapporterat om vilka konsekvenser ett Olkiluoto 3 i full drift får för det nordiska elsystemet och elpriserna, vilket är underligt med tanke på den intensitet som elfrågan haft det senaste året. Ingen av de stora nyhetsmedierna har de senaste veckorna uppmärksammat hur Olkiluoto 3 i full drift påverkar Sverige.

Olkiluoto 3 kommer till exempel att få stora konsekvenser för elflödena mellan Sverige och Finland som nu kommer att ändras, uppger Svenska kraftnät.

”OL3:s driftsättning kommer få en påverkan på flödena som historiskt nästan enbart varit i exportriktning mot Finland. Finland kommer i högre utsträckning än idag vilja exportera till Sverige”, uppger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät

Det kommer i sin tur få konsekvenser för det svenska elpriset eftersom det nordiska elsystemet då tillförs 1 600 MW i effekt.

”Eftersom det leder till en mindre export till Finland och en större import. Det kommer att förbättra den svenska energibalansen och på det hela ge en lägre prisnivå, även om det är många andra faktorer som också påverkar”, uppger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin& Metis.

Planerat datum för start av kontinuerlig drift av Olkiluoto 3 är satt till den 19 april.

Martin Berg

Mediegranskare

3 kommentarer


 1. Martin Nilson skriver:

  Ja, det vore intressant att veta hur överföringskapaciteten ser ut i Finland. Vi maxar oftast överföringskapaciteten mellan elområde 3 och 4 trots stor export till norra Finland. Drömläge vore att vi plötsligt börjar importera 1 GW eller så via kabeln från ungefär Åbo till Forsmark.

 2. Anders Eriksson skriver:

  Om jag förstår det rätt är det ungefär halva kapaciteten av Forsmark?

  1. Tobbe skriver:

   Ja om du menar den totala effekten av alla tre reaktorer som finns i Forsmark. Men OL3 är en reaktor på 1600MWe och det gör den till Europas största reaktor just nu.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *