Inget intresse för konkursökningen

För första gången under 2021 ökar nu konkurserna bland företagen och enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe är det en kraftig ökning. I breda nyhetsmedier är intresset obefintligt.

 
konkurs

Idag rapporterar TT att det startades rekordmånga nya företag under årets första nio månader. Nära 57 000 nya företag startades under perioden vilket är den högsta sedan 2011, enligt statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. TT:s nyhet publiceras av SVT Nyheter Svenska Dagbladet.

I fredags släppte kreditupplysningsföretagen UC och Creditsafe samtidigt statistik som visar att konkurserna under september månad vände upp för första gången i år.

Creditsafe skriver att att antalet konkurser under årets åtta första månader legat på historiskt låga nivåer och att september är den första månaden under 2021 som de ökar. Och det är en kraftig ökning, menar Creditsafe.

”Under september gick 426 aktiebolag i konkurs, en ökning på 19 procent jämfört med förra året”, skriver Creditsafe.

Efter en genomgång kan NMI konstatera att de stora nyhetsmedierna, förutom tidningen Dagens Industri, inte rapporterat om statistiken över konkursökningen i september månad.

I Dagens Industris artikel  hänvisar man till en undersökning där cirka 80 procent av cheferna för olika bankkontor runt om i landet förutspådde en konkursökning under 2021.

I mitten av augusti rapporterade flera medier, bland annat SVT Nyheter, om riskerna för en konkursvåg under hösten. Orsaken var att många företag dragit på sig skulder under pandemin och att olika pandemirelaterade stödinsatser, som uppskjutna skatteinbetalningar, börjat fasas ut.

Idag skriver också nättidningen Realtid om hur åtta av de tio största konkurserna i Sverige i år är kopplade till så kallade momskarusellbedrägerier. Sammanlagt omsatte dessa bolag drygt 20 miljarder kronor och har skulder till Skatteverket på 6,1 miljarder.

De stora medierna missar här att rapportera om den relativt stora och plötsliga ökningen av konkurser kan vara ett trendskifte. Det finns också anledning till att närmare undersöka hur de olika coronastöden är utformade.

***

Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *