Källkritik à la DN

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz skriver i dagens tidning om vikten av källkritik och tidningen har tagit fram en policy för att bedöma kvaliteten på undersökningar. Det rasar in enkätundersökningar till DN som påstås säga något om verkligheten, skriver Opitz, men ibland är kvaliteten så låg att det inte går att dra några som helst slutsatser.

 

Därför finns nu en checklista som ställer krav på exempelvis frågeformuleringar, urval och bortfall. För att vara tydliga mot läsarna ska DN redovisa metodiken bakom publicerade undersökningar.

”För oss handlar det om trovärdighet – ett ord som vi på Dagens Nyheter värderar mycket högt.”, slår Caspar Opitz fast.

Låter bra! Men i samma tidning publiceras stort uppslaget en undersökning om invandring och integration. Även om det inte finns någon anledning att ifrågasätta kvaliteten i denna undersökning så är det märkligt att den information som Opitz utlovat saknas.

TMI har utan framgång försök få tag i den nya policyn, som man kan tycka skulle vara offentlig. Både Sveriges Radio och Sveriges Television har sedan länge publicerade policys för undersökningar, något som TMI tidigare skrivit om.Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *