Kompakt kritik i Sveriges Radio mot sänkt reduktionsplikt

Nästan bara kritiska röster hörs när Sveriges Radio rapporterar om beskedet om minskad reduktionsplikt. Ingen regeringsföreträdare intervjuas. 

 

Sveriges Radios rapportering om regeringens besked att minska reduktionsplikten för bensin och diesel har stark slagsida.  Av 25 huvudinslag den 7, 8, och 9 maj innehåller tre positiva reaktioner på reformen medan de övriga innehåller någon form av kritik eller är helt kritiska.

Inte ens i längre inslag som exempelvis Studio Ett där frågan avhandlades i närmare 20 minuter fanns det plats för företrädare som är för en sänkning av reduktionsplikten. Jessica Alenius, vd på branschorganisationen Drivkraft Sverige, Samuel Ciszuk, energianalytiker samt Filip Johnsson, professor i energiteknik vid Chalmers i Göteborg — alla kritiska – fick ensamma kommentera regeringens politik. I P1 Morgon, ett inslag på nästan sex minuter, var den ende experten Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverket. 

Andra kritiska röster är företrädare för Naturvårdverket, Transportföretagen, bensinbolagen, bilbranschen, en VD för ett återvinningsföretag, Preem, Magdalena Andersson S som undrar om det är “EPA-traktorerna eller skotrarna som skall förbjudas”, Märta Stenevi Mp som är “rädd” och Muharrem Demirok, C som kallar den minskade reduktionplikten för “en dödsdom”. 

Positiva röster hörs i P4 Göteborg: en åkeriägare i Göteborg och docent Stefan Wirsenius på Chalmers – som dock är delvis kritisk. I P4 Norrbotten medverkar en moderat riksdagsledamot från länet som menar att priset på diesel visst kommer att gå ner. 

 

***

Slutsatserna baseras på det material som är publicerat på Sveriges Radios webbplats.

Foto: Sveriges Radio

 

 

 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *