De långa, krångliga och många gånger kostsamma tillståndsprocesserna är ett problem för näringslivet som vill investera, men också för statliga myndigheter som Svenska kraftnät som snabbt försöker bygga ut elsystemet. Regeringen utlovade i Tidöavtalet krafttag för att komma tillrätta med detta, och medier har sedan dess i många publiceringar uppmärksammat att långsamma tillståndsprocesser är ett hinder för att bygga ut inte minst havsbaserad vindkraft.
Imorgon torsdag (13/6) presenteras NMI:s bok ”Professionell klimatbevakning”. Anmäl dig här.
I maj presenterade regeringen ”11 nya steg för att effektivisera tillståndsprocesserna och skynda på klimatomställningen” och först och främst lyftes ett förslag för att göra ”ändringstillstånd till huvudregel” vid miljöprövning. Det betyder att företag inte ska behöva söka ett nytt tillstånd för hela verksamheten om det endast vill ändra delar av den. Då ska det räcka med ett ändringstillstånd vilket är enklare och går snabbare.
”De problem som tillståndsprocesserna i dag orsakar kan till och med skrämma bort investeringar och nya industrietableringar i Sverige”, skriver regeringen.
Men regeringen har fått kritik. Tankesmedjan Timbro anser att regeringens förslag ”är så urvattnade att de inte kommer att göra skillnad i verkligheten”. Timbros huvudkritik är också riktat just mot ändringstillståndet.
”Av obegripliga skäl lägger regeringen fram att ändringstillstånd som huvudregel bara ska gälla om det inte är ’olämpligt att tillståndet begränsas till att enbart avse ändringen av verksamheten’. I klartext betyder det att prövningen mot hela verksamheten kvarstår”, skriver Timbro.
”Det är redan i dag möjligt att ge tillstånd till enbart ändringen. Problemet är att myndigheterna nästan alltid trots det kräver att hela verksamheter ska omprövas.”, fortsätter Timbro som alltså pekar på att myndigheternas utrymme att tolka bestämmelserna.
Den här debatten och regeringens 11 förslag har dock helt gått de stora medierna förbi. TT och Ekot nämnde regeringens initiativ kort när det presenterades men inga fördjupningar har gjorts.
Inga kommentarer