Mediemyt: Självförsörjande på el

Under den rådande energikrisen har medierna vid flertalet gånger lyft företag, privatpersoner eller till och med regioner som "självförsörjande på el". Man ger intrycket av att de står utanför den nationella elförsörjningen och klarar sig själva. Det kan stämma i enskilda fall men de flesta är beroende av planerbar el när det inte blåser.

 
Vindkraft till havs. Foto: Vattenfall.

Sedan Europa kastades in i den pågående energikrisen har mediernas fokus på el- och energiförsörjning ökat. En infallsvinkel som man återvänt till gång på gång är den om självförsörjning. I flera artiklar och inslag lyfter man fram företag eller privatpersoner som uppges ha blivit självförsörjande på el. Det har åstadkommits genom att investera i vind- och solkraft. Idén om ”självförsörjning” verkar många journalister gilla.

Det är så klart bra att det satsas på förnybar energi som ger ett överskott av el på helåret. Men ofta ger media bilden att det betyder att det betyder att personer, företag eller regioner inte är uppkopplade mot det nationella elnätet. Det kan finnas enskilda personer och företag som verkligen är helt självförsörjande på el men det måste anses vara mycket ovanligt.

I en artikel lyfter DN fram det tyska nordliga distriktet Rhein-Hunsrück-Kreis som självförsörjande. Artikeln har rubriken, ”Den tyska klimatpionjären som gjort sig oberoende av Putins gas ”, och är skriven av reportern Sigrid Melchior.

Distriktet är i dag självförsörjande på energi. Samtidigt oroar sig övriga Tyskland för gasransonering i vinter, efter att ryska Gazprom tidigare i veckan beslutat dra ner leveranserna via den tysk-ryska ledningen Nord Stream 1″, uppger DN.

Man ger en bild av att Rhein-Hunsrück-Kreis i princip är avkopplat från det nationella elnätet.

Överskottet från Rhein-Hunsrück-Kreis egenproducerade energi används bland annat för att ladda elbilar och -cyklar. Distriktet har också köpt in elbilar som erbjuds gratis för dem som samåker”.

Verkligheten i Tyskland är att man varit tvungna att återöppna flera kolkraftverk. I själva verket är Tyskland och Rhein-Hunsrück-Kreishelt beroende av naturgas, och av just kolkraft, för sin elförsörjning när det inte blåser.

Genomgående i dessa artiklar och inslag om självförsörjning är att medierna missar att redogöra för skillnaden mellan effekt och energiproduktion.

När det inte blåser eller när solen inte skiner är Rhein-Hunsrück-Kreis liksom andra exempel medierna lyfter fram beroende av planerbar el. I Tysklands fall främst från gas-och koleldade kraftverk.

Ett annat exempel är när DN publicerade en artikel om danska Samsø som också beskrivs som självförsörjande på el. När NMI kontaktade kommunförvaltningen på Samsø stod det klart att så inte var fallet.

”Samsø er forbundet til fastlandet med 2 søkabler, hvilket sikrer at Samsø kan eksportere ”grøn energi”. De dage hvor der ikke blæser, så er Samsø selvfølgelig afhængig af energi/strøm fra fastlandet”, svarade Lars Skovgaard, teknisk förvaltningschef i Samsø kommun.

 

Ett axplock publiceringar på temat ”självförsörjande på el”:

https://www.dn.se/vetenskap/samso-ar-mer-an-sjalvforsorjande-pa-fornybar-el/

https://www.dn.se/varlden/den-tyska-klimatpionjaren-som-gjort-sig-oberoende-av-putins-gas/

https://www.dn.se/ekonomi/rusning-efter-solceller-nar-elpriserna-okar/

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyska-byn-som-blev-sjalvforsorjande-pa-energi

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatkrisen-gar-att-losa-har-ar-sex-tekniker-som-visar-pa-vagen-framat

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-huset-som-ar-sjalvforsorjande-pa-el-och-varme

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/han-trottnade-pa-dem-hoga-energipriserna-nu-ar-han-sjalvforsorjande-pa-el

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/erik-bor-i-europas-forsta-energipositiva-hoghus

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/jenny-och-jenny-fran-gavle-sparar-el-genom-en-stor-investering

https://sverigesradio.se/artikel/niklas-elrakning-ar-pa-noll-kronor-lever-sjalvforsorjande

https://sverigesradio.se/artikel/verkstadens-satsning-pa-el-blev-sjalvforsorjande-harlig-kansla

https://sverigesradio.se/artikel/gudrun-ar-sjalvforsorjande-pa-el-vatten-och-varme

https://sverigesradio.se/artikel/bageriet-som-ar-sjalvforsorjande-pa-el-och-ar-en-vinnare-under-energikrisen

https://sverigesradio.se/artikel/andreas-sjalvforsorjande-pa-el-jag-vill-lagga-mina-pengar-pa-annat

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *