Medierna missar att EU inte har beskattningsrätt

När EU: s förslag om ett vinsttak för energibolag diskuteras i media talas det om som en ny skatt. Men EU har ingen beskattningsrätt. Det perspektivet missar medierna.

 
Nu satsar EU-kommissionen via sin egen vätgasbank 720 miljoner euro på att öka vätgasproduktionen.

Flera medier har rapporterat om EU-kommissionens förslag om ett vinsttak för energibolag som producerar förnybar energi. Man menar att den extrema situationen just nu skapar ”övervinster”.

Medierna resonerar främst om förslaget som att det är ett vinsttak eller en ”skatt” som EU kan ålägga medlemsländerna.

I en artikel i Dagens Nyheter skriver man exempel att:

”Bolag som producerar relativt billig energi och som just nu gör övervinster, ska beskattas hårdare. EU-kommissionen uppskattar att över tusen miljarder kronor på så sätt kan frigöras och slussas vidare till Europas elkonsumenter, så att de klarar vintern”.

I ett inslag i Sveriges Radio för reportern ett resonemang om att en EU-parlamentariker ser förslaget som en skatt på företagen.

”Erik Bergqvist (S) ser det som en extra beskattning för dom energibolag som satsar på just det som politiker efterfrågat nämligen grön och billig energi och han befarar att ett vinsttak hindrar dem att göra de investeringar som krävs”

Men medierna missar att nämna, eller resonera kring det faktum, att EU inte har någon beskattningsrätt över medlemsstaterna.

”Kommissionens tankar om ”vinsttak” har såvitt jag sett inte materialiserats som att det finns konkreta förslag om nytt skattedirektiv. Det vore nog svårframkomligt. På skatteområdet råder nationell suveränitet. Snarare verkar kommissionen föreslå åtgärder från medlemsstaten enskilt och frivilliga överenskommelser”, uppger Johan Fall, chef skatteavdelningen på organisationen Svenskt Näringsliv.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *