Missvisande i TV4 om klimatkompensation

När TV4 rapporterade om regeringens pengar till klimatkompensation framstod det som att Sverige hade ett isolerat samarbete med några utvecklingsländer. Men allt Sverige gör regleras i Parisavtalet.  

 

I måndags (3 juli) skickade regeringen ett pressmeddelande om att Energimyndighetens ram för klimatåtgärder i andra länder ökas från 450 miljoner till 1,5 miljarder. Den så kallade klimatkompensationen som pengarna avser är i enlighet med kapitel 6 i Parisavtalet. Innebörden är att ett land kan betala för minskningar av växthusgaser i ett annat land och tillgodogöra sig utsläppsminskningen. ”Ett samarbete under artikel 6 är en möjlighet att kostnadseffektivt minska utsläppen där det får mest verkan.”, skriver Energimyndigheten.

DN:s rutinerade klimatreporter Peter Alestig konstaterade på Twitter att samma pengar redan presenterats i april. 

TV4 hade uppenbarligen inte uppmärksammat detta och gjorde ett inslag med både intervju av klimat- och miljöminister  Romina Pourmokhtari, Sandra Lindström från Energimyndigheten och Mikael Karlsson, forskare och tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen.  Den sistnämnda var inte oväntat kritisk mot klimatkompensationen, men både ministern och myndigheten fick komma till tals. 

Vad TV4 tyvärr missade — och Mikael Karlsson inte låtsades om — var att klimatkompensation är i enlighet med Parisavtalet. Nu framstod klimatkompensationen som något den svenska regeringen hade hittat på. 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *