Regeringen vill att det åter skall bli tillåtet att bryta uran för att tillverka kärnbränsle i Sverige, rapporterade SVT Rapport i måndags (19/6).
Journalisten Johan Zachrisson Winberg skriver att uranbrytning förbjöds i Sverige 2018 med hänvisning till “de stora miljö- och hälsorisker som förknippas med urangruvor”.
Det stämmer inte. Urangruvor omfattades redan innan 2018 av samma miljökrav som all annan gruvdrift och uran förekom i malm som bröts av andra skäl, till exempel järnutvinning. Så är det fortfarande. Uran får även i dag utvinnas av andra orsaker än att användas som kärnbränsle.
Förbudet som kom 2018 gäller alltså specifikt uran som bryts och hanteras med syfte att användas som kärnbränsle; “uranets fissila egenskaper”.
Det framgår tydligt av proposition 2017/18:212 “Förbud mot utvinning av uran” som man hittar genom en enkel googling.
Felrapporteringen är inte oviktig. Den ger ju intrycket av att just uranbrytning är extra farligt och att den nuvarande regeringen plötsligt struntar i den risken. Så är det alltså inte. Urangruvor kommer omfattas av Sveriges strikta miljölagstiftning på området — som de gjordes också före 2018.
Påståendet i SVT:s text understryks av en länk till ett annat SVT-reportage, “Stark oro i Oviken för nya gruvplaner: Medför stora miljöproblem” där kommunens utredare oroar sig för eventuell framtida gruvdrift. Men i faktarutan till den artikeln framgår att det är just kärnbränsle det aktuella förbudet handlar om.
Inga kommentarer