Rapport visar på GAL-vinkling i public service

Rapporten granskar de senaste femtio fällningarna för partiskhet i granskningsnämnden för radio och TV. I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet, eller GAL på en GAL-TAN-skala.

 
Spelar journalisters partisympatier någon roll för journalistikens innehåll? Bild: NMI

Fällningarna löper över tidsperioden 2012-2019 och förutom politik är också personkonflikter eller företagskonflikter vanliga kategorier som motiverar en fällning.

Fällningarna i den politiska kategorin  har sedan analyserats och placerats in på ett politiskt spektrum mellan dels en ekonomisk höger-vänster-skala och dels en parallell skala, där GAL (Grön, alternativ, libertär/frihetlig) står mot TAN (Traditionell, auktoritär, nationalistisk). Undersökningen visar att i nästan samtliga fall har SVT och SR fällts för en vinkling som är typiskt för GAL. Samtidigt har man fällts endast en gång för en ekonomisk vänstervridning, medan en ekonomisk högervridning eller TAN-vridning inte kan upptäckas i någon fällning.

Framförallt två frågor är överrepresenterade i de GAL-vinklade fällningar: partiska uttalanden om invandring och om Sverigedemokraterna. Andra frågor som bidragit till överrepresentationen av GAL är partiska uttalanden mot Donald Trump, monarkin, skolavslutningar i kyrkan samt abort- och HBTQ-kritik.

På lördag kl 11:04 medverkar rapportförfattaren Carl-Vincent Reimers i programmet Medierna i P1 där rapportens slutsatser diskuteras.

Ladda ner hela rapporten på denna länk.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *