Ofullständigt om svarthyror i Dagens Nyheter

När Dagens Nyheter berättar om kampen mot svartuthyrning av bostäder saknas viktig information om vad problemet beror på. Det går knappast att förstå problemet utan att nämna hyresregleringen, men det gör inte DN.

 
Foto: Maria Ziegler/unsplash

I en artikel av DN-journalisten Mia Tottmar berättas om hur Stockholms stad ska komma till rätta med kriminellas svartuthyrning av hyresbostäder. Till exempel ska vattenförbrukningen i fastigheter kontrolleras och misstänkta fastigheter ska punktmarkeras.

Vi kämpar med att hitta nya innovativa metoder för att komma åt fusket och de som ägnar sig åt den kriminella aktivitet som det ändå är. Man ska inte kunna gå förbi bostadskön, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). till DN.

DN:s artikel berör dock inte den svenska hyresregleringen som många anser är roten till problemet med olaglig andrahandsuthyrning. I uppsatsen, Svarthandel med hyreskontrakt – En kritisk analys av de överväganden och förslag avseende åtgärder mot handel med hyreskontrakt (Linköping Universitet), refererar uppsatsförfattaren Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, att det är svårt att hitta en hyresmarknad i något annat land som fungerar sämre än den i Sverige.

I uppsatsen resonerar författaren också om professor Assar Lindbäck kritik av den svenska hyresmarknaden i förhållande till den hyresreglering som infördes i Sverige efter andra världskriget och som fortfarande är i bruk. Lindbeck menar att eftersom hyresregleringen innebär att hyrestaket ligger undan jämviktshyran kommer efterfrågan vara större än utbudet vilket leder till bostadsbrist. Det är i sin tur en grogrund för uppkomsten av en svart marknad för hyresrätter.

Ekonomer har ofta gjort sig lustiga över att det fordrades ­ungefär ett decennium av köande för att köpa en Trabant-bil i Östtyskland under kommunisttiden. I Stockholm är väntetiden i dag för att få en hyreslägenhet via den kommunala bostadskön i ungefär samma storleksordning, citeras Assar Lindbäck från tidskriften Ekonomisk Debatt.

DN:s artikel saknar ett resonemang om hur den svenska hyresregleringen påverkat marknaden för hyresrätter och uppkomsten av en svart marknad. Något som skulle ge läsaren en större förståelse om för varför svartuthyrning är möjligt och lukrativt på den svenska hyresmarknaden.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *