Ökat utrymme för Pehrson och Busch i SVT och SR – Andersson tappar

Rapporteringen om Liberalernas partiledarbyte och Ebba Buschs (KD) uttalanden efter påskkravallerna har under april konkurrerat med Magdalena Anderssons (S) dominans i mätningen om vilka partiledare som omnämns mest i SVT:s och SR:s nyhetsprogram.

 
Partiledares medverkan i SVT under april 2022.

För första gången sedan NMI i januari 2022 började mäta hur ofta respektive partiledare omnämns i public service är Magdalena Andersson inte den mest omnämnda partiledaren i SR. Istället toppar Johan Pehrson (L) listan i radio under april månad. Liberalernas partiledare, som tog över efter Nyamko Sabunis avgång i början av månaden, har tillsammans med Ebba Busch stått för en stor ökning jämfört med i mars. Samtidigt står statsministern, tillsammans med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, för ett kraftigt tapp i kampen om medieutrymme.

Även i SVT:s rapportering fanns ett stort intresse för Liberalernas nya partiledare, som där omnämndes näst mest av alla partiledare. Liberalledaren ökade från att endast ha stått för en procent av alla partiledaromnämnanden i SVT under mars till att ta upp 14 procent av utrymmet i april. Framför allt har rapporteringen handlat om den före detta partiledaren Nyamko Sabunis avgång och Pehrson tillträde i början av april. Han har också omnämnts i rapporteringen av Liberalernas opinionsläge inför höstens val, och i diskussionen om ett svenskt Natomedlemskap.

Den andra stora ökningen i medialt utrymme står Ebba Busch för. Hon är den tredje mest omtalade partiledaren i såväl SR som SVT under april. En överväldigande majoritet av rapporteringen kring henne har handlat om hennes uppmärksammade uttalanden i Lördagsintervjun, om att polisen borde ha skjutit skarpt i samband med påskkravallerna. Det rapporterades även om ett besök på ett äldreboende i Karlskrona som hon gjorde tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i slutet av månaden.

Andelen omnämnanden av Magdalena Andersson halverades i SR under den föregående månaden, men statsministern fortsätter att omnämnas oftare än alla övriga partiledare tillsammans i SVT:s sändningar. Andersson fick 57 procent av allt utrymme i SVT, en minskning från 61 procent i mars. Av utrymmet i SR:s program har statsministerns andel av omnämnandena minskat från 57 procent i mars till 28 procent i april. Rapporteringen kring henne handlade främst om Socialdemokraternas, och Sveriges, eventuella närmande till Nato. Statsministern omnämndes särskilt ofta i samband med hennes möte med Finlands statsminister Sanna Marin i mitten av april. I övrigt omnämndes hon bland annat i samband med en Novusundersökning som visade att väljarnas förtroende för henne minskat något.

Även oppositionsledaren Ulf Kristersson har tappat i andel av medieutrymmet. Från att vara den näst mest omnämnda partiledaren i SVT under mars månad tappar han till en femteplats i april. Även han har mest nämnts i diskussioner om Natofrågan.

Just Nato har dominerat SVT:s och SR:s rapportering under april. Förutom Andersson och Kristersson har även Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar (V) företrädesvis förekommit i rapporteringen om försvarsalliansen, och ett eventuellt svenskt medlemskap.

Vad gäller de övriga partiledarna så tappar även Annie Lööf (C) och Miljöpartiets båda språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. I Lööfs fall har omnämnandena skett i samband med att Centerpartiet inledde sin valkampanj och presenterade förslag om elproduktion och strandskyddet. Miljöpartiets språkrör har bland annat omnämnts i samband med debatten om huruvida Sverige bör sluta importera rysk olja och gas, samt efter Novus undersökning som visade att de hade lågt förtroende bland väljarna. Stenevi var även med i Aktuellt i en debatt mot Ebba Busch om hennes polisuttalande.

Mediemätaren från Kantar sifo för första kvartalet i år publicerades igår och visar på en liknande trend för partiledarnas medieutrymme i radio och tv som NMI:s mätning för samma period visar för SVT och SR. Sifos undersökning inkluderar dock allt som sägs i radio och tv under perioden och är inte som i NMI:s undersökning avgränsad till några utvalda nyhetsprogram.

Nedanför visas resultatet från NMI:s undersökning av utvalda nyhetsprogram i SVT och SR för januari, februari, mars och april månad i form av fyra stapeldiagram. Resultatet för Liberalernas partiledare gäller för Sabuni fram till den 8 april och för Pehrson från och med den 8 april när han tillträdde som partiledare:

NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen är avgränsad till perioden 1 januari till och med 30 april 2022. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och Agenda från SVT, samt Studio Ett, P1 morgon och Ekot (dock ej Livesändningar från Ekot) från SR.

Victor NilssonInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *