”Orimligt att inte kunna granska och utvärdera enskilda journalister”

Efter kritiken i tidningen Journalisten ger NMI-chefen Mats Olin två kompletterande kommentarer. Han frågar sig om DN- och SVT-cheferna vill stoppa även granskning av journalister i Sveriges Radios Medierna i P1.

 
Journalister i arbete. Legitimt att granska, menar Mats Olin. Från presskoneferens i regeringskansliet.

Journalistförbundets tidning Journalisten har publicerat hård kritik mot NMI från några profilerade journalister och mediechefer, bland andra Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och SVT-chefen Karin Ekman. De menar att det är principiellt fel att granska enskilda journalister, vilket NMI ibland gör, när ansvaret för vad som publiceras ligger på medieföretagens chefer. Dessutom påstås NMI:s granskningar leda till att de granskade journalisterna utsätts för hat och hot.

Tidningen Journalisten gav mig möjlighet att bemöta kritiken, och den har i stort speglat min syn på saken på ett bra sätt. Två ytterligare kommentarer är ändå på sin plats.

Jag menar att det är en helt orimlig, och demokratiskt tveksam, inställning att enskilda journalister inte ska kunna granskas och utvärderas, och jag fick möjlighet att utveckla detta i tidningen Journalisten.

Men det här gäller inte bara NMI. Under våren gavs ett exempel i Sveriges Radios Medierna i P1 när de granskade TV-4-journalisten Håkan Enmarks reportage om missförhållanden i en koppargruva i Kongo. Han anklagas i programmet för att i ett Kalla Fakta-inslag ha utelämnat väsentliga fakta som ändrar bilden av missförhållanden och han fick stenhårda ansvarsutkrävande frågor från Medierna i P1. Enmark är alltså inte chef för Kalla Fakta, utan en en vanlig undersökande journalist.

Man skulle förstås gärna ha hört även Kalla Fakta-chefen i inslaget, som tog publiceringsbeslutet. Men Enmark har också ett eget ansvar för att saker blir rätt. Det var en fullt rimlig och viktig granskning signerad Medierna i P1, anser i alla fall jag.

Det är möjligt att Wolodarski och Ekman tycker att Sveriges Radio borde upphöra med den här typen av journalistgranskning, men det är inget som jag sett att de argumenterat för. Kanske handlar det om att de vill tysta just NMI.

Sedan frågan om hat och hot. Jag sa såhär i tidningen Journalisten:

”Vi har ett ansvar att göra det vi gör på ett respektfullt sätt. Sen är det ett dilemma att granskningar av makthavare överhuvudtaget, oavsett om det är journalister eller politiker eller företagsledare eller myndighetschefer, leder till hat och hot. Det kan inte betyda att man därmed ska avstå granskning av makthavare.”

Men i tidningen påstår Hedvig Ericson, vice ordförande i journalistklubben på SVT, att det är NMI som sprider hat och hot. Det är ett absurt och grundlöst påstående.

Uttalandet från Hedvig Ericson var inget som jag fick möjlighet att se och bemöta i tidningen Journalisten. Var och en kan dock göra sin egen bedömning genom att läsa våra granskningar av Erika Bjerström och Peter Letmark.

 

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *