Rapportering om elpris saknar systemperspektiv

Det har publicerats många artiklar och inslag om att södra Sverige behöver mer elproduktion, ibland med fokus på vindkraft. Regeringens elsystemexpert Maja Lundbäck efterlyser ett systemperspektiv.

 

”När Vattenfall stoppar den stora vindkraftparken söder om Skåne är det ett rejält bakslag för Sydsveriges elmarknad. Om inget görs de närmaste åren riskerar elpriset bli 40 öre dyrare, enligt Sydsvenska handelskammaren som beställt en ny forskarrapport.”, skriver TT i en text.

Regeringens elsystemexpert Maja Lundbäck utmanar det här perspektivet i en tråd på X. ”Är det verkligen kraftproduktion som fattas för att komma tillrätta med höga elpriser och effektbrist i SE4” , frågar hon sig och visar att trots att den installerade effekten i Sydsverige (SE4), varav mer än hälften är sol och vind, är högre än toppförbrukningen, så  hjälper det inte mot de högra priserna.

Den installerade el-effekten i södra Sverige…

Hon efterlyser en diskussion om vad elsystemet egentligen behöver, som planerbar energiproduktion och systemstödjande tjänster. Maja Lundbäck lyfter fram hur delarna hänger samman i det komplexa elsystemet och att diskussionen om åtgärder inte alltid är realistisk om man inte har ett helhetsperspektiv. Att tillföra mer vindkraft eller mer nät löser nödvändigtvis inte Sydsveriges el-problem, påpekar hon.

Så hur är det, har den här aspekten av investeringar belysts av de svenska nyhetsmedierna?

… är större än det maximala behovet av effekt.

Tvärtom kan man säga, det är ett perspektiv som saknas i nyhetsrapporteringen. Systemperspektivet är i stort sett frånvarande när medier rapporterar om el-frågor.

I stället är det omvända perspektivet vanligt den senaste tiden, det vill säga att en koppling görs mellan vindkraftsprojekt till havs och elpriset. DN-journalisten Tomas Ramberg skriver exempelvis i en text:

”Näringslivet och energibranschen larmar om läget. De planerade havsvindprojekten skulle leverera el till södra Sverige där hotet om höga priser är som mest akut. Industrin nöjer sig inte med att vänta ett decennium på eventuell kärnkraft.”

 

 



1 kommentar


  1. fredrik bruno skriver:

    Den högsta vindkraftproduktionen per timme 2023 (jan-nov, dec saknas i min statistik) var 11620 MWh/h och den lägsta 46 MWh/h. Medelvärde 3922 MWh/h.
    Motsvarande för solenergi 1855 MWh/h, 0,3 MWh/h samt 230 MWh/h. Detta är värden för en enskild timme, sen varierar väl effekten en del inom varje enskild timme. Men frekvensen måste hållas inom intervallet 49,8 Hz – (?? Hz) och det tillåts inga avvikelser. Utan tillräcklig tillgång på reglerkraft att fylla i med så fungerar det inte, och antalet möjliga kraftslag är begränsat om man vill att den ska vara fossilfri. Så det ser inte bra ut.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *