I en analys av SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström menar hon att svenska industriföretag behöver göra mer för att minska sina koldioxidutsläpp. Enligt EU ETS tilldelas de företagen som lyckas bäst fler gratis utsläppsrätter som de också kan sälja vidare. ”Ett slags morot att få ner utsläppen alltså”, skriver Kristina Lagerström.
Men Lagerström fortsätter med att konstatera att svenska ”storutsläppare” fått gratis utsläppsrätter för alla sina utsläpp och nu har vissa till och med ökat sina utsläpp, vilket SVT:s granskning sägs visa. Det upplägget är ”lika genomtänkt som gratis drinkbiljetter på högstadiediskot. Utdelade av skolans rektor”, menar hon.
Att alla svenska företag som släpper ut mycket koldioxid fått gratis utsläppsrätter för alla sina utsläpp stämmer inte. Till exempel har Cementa haft stora underskott och behövt köpa mellan tre- och 600 000 utsläppsrätter per år de senaste åren, enligt SVT.
Att upplägget med EU:s utsläppsystem skulle vara lika genomtänkt som gratis drinkbiljetter på ett högstadiedisco vittnar om en oförståelse för hur EU ETS fungerar. I själva verket är systemet utformat för att leda investeringar dit de gör mest klimatnytta inom EU, och det är inte nödvändigtvis i Sverige.
Johan Bruce, verksamhetsansvarig på SKGS som är en organisation för basindustrins energifrågor, menar att det inte är något konstigt med att svenska industriföretag dels inte minskat sina utsläpp så mycket de räknat med dels i vissa fall ökad utsläppen.
-Alla företag får fri utdelning baserat på hur man producerat. I sin tur baserar sig den utdelningen på de 10 procent inom EU som lyckats bäst. Det betyder att om du är bättre än riktmärket får du mer fria utsläppsrätter än du behöver och om du inte lyckas med det så får du mindre. Men den fria utdelningen minskar också över tid i takt med de högre klimatambitionerna, säger Johan Bruce.
Orsaken är att utsläppssystemet just bygger på både morötter och piskor. De företag som lyckas bäst med att minska sina koldioxidutsläpp belönas medan andra straffas då de måste köpa flera utsläppsrätter. Systemet skulle förlora sin dynamik om det inte innehöll dessa inbyggda morötter och piskor, menar han.
-Om de företag som lyckats bäst skulle behöva fortsätta att köpa utsläppsrätter i samma utsträckning försvinner incitamenten att fortsätta förbättra sig. Det finns en risk att verksamheten flyttar till andra länder som till exempel Kina som inte har detta system vilket ökar risken för fortsatta höga utsläpp på en global nivå.
Inga kommentarer