Sveriges gasberoende underskattas i Agenda och Dagens Nyheter

Sverige är beroende av rysk gas hävdade klimatministern Romina Pourmokhtari i en debatt i SVT: s Agenda. Ett påstående som faktiskt stämmer just nu eftersom ett danskt gasfält är stängt för underhåll. Men när DN skriver om debatten får läsaren intrycket att Pourmokhtari har fel.

 
SVT Agendas Nike Nylander ifrågasätter det svenska gasberoendet.

När klimatminister Romina Pourmokhtari debatterade med Miljöpartiets Per Bolund  i söndagens Agenda uppgav hon att Sverige är enormt beroende av rysk gas.

”Om det är någonting som bidrar till Putin och Putins krig i Ukraina är det att ditt parti har bidragit till att göra Sverige enormt beroende av rysk gas. Ni har lagt ner kärnkraften”.

Här invände Agendas programledare Nike Nylander att ”Men Sverige har nästan inte någon gas Romina”.

När Dagens Nyheter tar upp debatten i en artikel får läsaren intrycket att Romina Pourmokhtari har fel och att Sverige inte är beroende av rysk gas.

”När SVT:s programledare Nike Nylander påpekade att ”Sverige nästan inte har någon gas” svarade Romina Pourmokhtari ”Därför måste vi ha kärnkraft, vindkraft och vattenkraft”. I Sverige står gas för drygt 2 procent av den totala energiförbrukningen. I Tyskland, ett EU-land som är betydligt mer beroende av gas, utgör den nästan 27 procent.”, uppger DN.

I en diskussion på Twitter som föranleddes av SVT Agendas inslag skriver Gustav Boëthius, som är tjänsteman på Energimyndigheten med ansvar för gasfrågor, att det i och för sig riktigt att gasförbrukningen i det västsvenska gasnätet är litet jämfört med den totala nationella energiförbrukningen – ca 2-3%. Han fortsätter:

De gasförbrukande industrierna i  Sverige är enormt viktiga. Jag vill mena att i stort sett är hela det svenska näringslivet beroende av vår lilla gasförsörjning. En försörjningslina behöver inte vara stor för att vara viktig.”

Sverige är också indirekt beroende av den ryska gasen eftersom de svenska elpriserna smittas av de höga tyska elpriserna som i sin tur styrs av att Ryssland strypt gasen till Tyskland.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *