SVT-favorit om Oxfam – åttonde reprisen

I går uppmärksammade SVT - för åttonde gången - att den brittiska organisationen Oxfam kommit med en ny rapport om ojämlikhet.

 
Rubriker från åtta år av SVT-rapportering om Oxfam.

Varje år vid den här tiden uppmärksammar SVT att brittiska Oxfam kommit fram till att de superrika blivit ännu rikare, och att det är ett stort problem. Liknande artiklar och inslag är publicerade av SVT 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022. (se rubriker och länkar längst ner)

Kritiska röster är det minst sagt ont om i SVT, men en som är kritisk är Timbros chefsekonom Jacob Lundberg. Han menar att Oxfams fokus på hård beskattning av personer som blivit rika inte kommer att hjälpa de fattiga: ”Att bekämpa rikedom kommer inte hjälpa världens fattigaste.”

”Oxfam verkar vara mer intresserade av att bekämpa rikedom än fattigdom, och mer intresserade av att få publicitet än att driva på för förändring som skulle göra verklig skillnad för världens fattiga.” skrev Jacob Lundberg på DN Debatt. När det gäller publicitet i SVT kan man konstatera att Oxfam varit mycket framgångsrika.

De fattiga i världen minskar i antal och andel. Källa: Ekonomifakta.

 

SVT:s årliga Oxfam-nyhet

2022
Sveriges mest förmögna har blivit ännu rikare under pandemin: ”Kapitalet har flödat till börsen”

2021
Oxfam: Växande klyftor under pandemin

2020
Ny rapport: Världens rikaste procent har mer än dubbelt så stor förmögenhet som 6,9 miljarder människor

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *