SVT fortsatt partiska om friskolor

Det senaste ett och ett halva året har SVT publicerat minst 170 inslag om friskolor i Rapport, Aktuellt och regionala nyhetsprogram. Inget handlar om vad ett vinstförbud skulle innebära.

 

TMI har följt upp granskningen från i höstas av SVT:s friskolebevakning. Den nya utvärderingen ger ungefär samma resultat som den förra: SVT:s friskolerapportering är inte opartisk. Friskolenegativa vinklar och utgångspunkter dominerar, men viktigast av allt är att de båda sidorna i en av de största politiska debatterna under perioden behandlas helt olika. De som vill ha förbud mot eller begränsningar av vinstdrivande friskolor granskas inte alls.

Vi har inte funnit ett enda inslag som reder ut vad ett vinstförbud skulle få för konsekvenser.

I våras fokuserade SVT sin valbevakning på skolan under vinjetten ”#dinröst”. Närmare 20 publiceringar om skolan återfinns under en treveckorsperiod. Det handlar om till exempel att (s) vill skärpa kraven på friskolor, att skolan misslyckas med likvärdigheten och att läget i skolan är en katastrof. Men när SVT ska samla hur det politiska läget ser ut i skofrågan finns det alltså inte plats för att ordentligt belysa en av de största förändringarna som den svenska skolan kan stå inför de närmaste åren: att skolor som drivs i vinstsyfte ska förbjudas eller begränsas vilket berör cirka 160.000 elever samt föräldrar och skolpersonal.

Chefen för Rapport och Aktuellt Ulf Johansson har ingen kommentar till TMI:s nya utvärdering av SVT:s rapportering om friskolor. Han sa i höstas att anledningen att SVT inte rapporterat om att skolor hotas av nedläggning på grund av vinstförbud, var att den vinkeln skulle vara väl spekulativ. Om han fortfarande tycker det får vi alltså inte veta.

Så här sa han också i höstas om att granska de som argumenterar för vinstförbud:

– Det skulle göra mig förvånad om vi inte har granskat deras argument lika hårt. Jag vet inte om det är så för jag har inte tittat på inslagen på det sättet. Vi bör kritiskt granska båda parter lika hårt och det hoppas jag att vi gjort.

Om ni inte har gjort det, vad händer då?

– Då tycker jag att man kan tala om balansen är den rätta. Vi måste balansera, speciellt när det är olika politiska utgångspunkter för en fråga. Vi måste vara lika kritiska mot båda sidor i en sådan debatt.

En slutsats man kan dra av vad Ulf Johansson säger är att SVT anser att det är viktigt att granska båda sidors argument i en het politisk debatt, men att SVT inte följer upp om så är fallet. Det är i längden en helt orimlig ordning.

Läs den nya utvärderingen av svt och friskolorna.

Lyssna på hela intervjun med Ulf Johansson (hösten 2013).

MATS OLIN

 

Fotnot: TMI kan ha missat något relevant inslag och tar tacksamt emot påpekanden om detta.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *